10.1 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile postului asupra organismului

Beneficiile postului asupra organismului

Un studiu japonez dezvăluie că efectele postului asupra metabolismului uman sunt de fapt mult mai ample decât au indicat cercetările anterioare, iar postul intermitent ar putea avea beneficii neştiute până acum.

Într-o lucrare publicată în ianuarie 2019, în revista Scientific Reports, o echipă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Okinawa (OIST) și Universitatea Kyoto a dezvăluit unele dintre efectele postului care depășesc simpla ardere a grăsimilor, transmite Universul.net.

Analizând sângele a patru participanți tineri, sănătoși, după ce au postit 34 și 58 de ore, echipa de experți a găsit 42 de substanțe diferite ale căror niveluri cresc în timp ce o persoană este în post, precum și două ale căror niveluri coboară). Doar 14 dintre ele mai fuseseră detectate anterior de către oamenii de știință care au studiat postul. Asta înseamnă că au descoperit 30 de substanțe pe care corpul uman le produce în cantități mari în timpul postului și de care oamenii de știință nu știuseră nimic.

Postul declanşează un proces anti-îmbătrânire

Faptul că organismul produce toți acești compuși, scriu cercetătorii, înseamnă că posturile declanșează numeroase procese metabolice, mai multe decât oamenii de știință au realizat până acum, unele dintre acestea putând avea beneficii semnificative pentru sănătate. Printre ele, și apărarea antioxidativă – ceea ce poate explica presupusul efect anti-îmbătrânire al unei asemenea conduite alimentare.

„Cercetăm îmbătrânirea și metabolismul de mai mulți ani și am decis să căutăm efecte necunoscute asupra sănătății, apărute în timpul postului la om. Spre deosebire de așteptările inițiale, s-a dovedit faptul că postul a indus o activare metabolică destul de activă”, a declarat un autor al studiului, dr. Takayuki Teruya, de la OIST.

Efect puternic antioxidant

Pe măsură ce un om postește, organismul trebuie să treacă de la utilizarea alimentelor pentru energie la utilizarea energiei stocate în organism, sub formă de grăsime și glicogen. Întreruperea acestui comutator, la rândul său, declanșează o mulțime de alte procese metabolice care au ca rezultat compușii măsurați în acest studiu.
Unii dintre acești compuși au atins valori maxime, în sângele și plasma participanților, după 34 de ore de post. În cazul altor compuși, valorile au continuat să crească până la finalul perioadei studiate, de 58 de ore, atingându-se chiar și valori de 60 de ori peste concentrațiile normale din sânge.

Implicațiile acestor concluzii nu sunt complet elucidate, deoarece studiul a fost mic și nu a urmărit sănătatea pe termen lung a participanților, pe mai multe tipuri de posturi, dar cercetătorii spun că indică deja o serie de beneficii potențiale ale postului. Pe lângă apărarea antioxidantă, care ajută la protejarea organismului împotriva unora dintre daunele pe termen lung asociate cu îmbătrânirea, autorii studiului susțin că postul pare să îmbunătățească activitatea mitocondriilor – centrala de alimentare a celulei.

Apa este esenţială în timpul postului

Se consideră că postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne debarasează corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. Pe toată durata postului complet, băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Ajută în diabet

Postul conferă claritate şi putere de concentrare şi poate deveni un instrument benefic în această perioadă. Eficienţa acţiunilor de zi cu zi creşte în mod semnificativ, iar performanţele intelectuale sunt amplificate. Postul conferă un sentiment de flexibilitate şi mai multă energie.

Are rezultate deosebite în dereglările metabolice (obezitate, diabet de tip II), în hipertensiunea arterială şi alte afecţiuni ale sistemului cardiovascular. Evoluţii pozitive au fost înregistrate şi în numeroase cazuri de boli cronice, precum reumatismul şi afecţiunile articulare, problemele sistemului digestiv, bolile autoimune, migrene, alergii, astm, neurodermită, precum şi în stres – o sursă infinită de boli psihice şi organice.

Alungă stresul

Potrivit psihologilor, postul ne reface mai bine decât un concediu. După doar 3-4 zile de privaţiuni alimentare, organismul acţionează împotriva frustrării, secretând o cantitate ridicată de serotonină, cunoscută ca hormone al bunei dispoziţii. Nivelul cortizolului (hormonul stresului) scade, iar tensiunile se diminuează. Cercetările ştiinţifice confirmă faptul că persoanele care postesc sunt mai calme şi mai vesele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS