11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCuriozități despre uleiul de măsline

Curiozități despre uleiul de măsline

Uleiul de măsline reprezintă una dintre cele mai bogate surse de grăsimi monosaturate, are mulți nutrienți esențiali și este folosit atât în alimentație, cât și în cosmetică. 

Uleiul de măsline este foarte popular în rândul celor care vor să mănânce sănătos. Conține grăsimi bune și trebuie consumat, dacă este posibil, doar crud. Însă este bun și la gătit. De asemenea, este un ingredient important și în ritualurile de înfrumusețare facială și corporală, potrivit csid.ro.

Există dovezi că uleiul se produce din vechime, cu 4.000 de ani înainte de Hristos

Măslinul este originar din bazinul Mării Mediterane și există dovezi că uleiul se produce din vechime, cu 4.000 de ani înainte de Hristos.

La început, uleiul se folosea în medicină

La început, uleiul nu se folosea în alimentație, ci în medicină, pentru îngrijirea pielii, fabricarea săpunului și drept combustibil pentru lămpi.

În vechime, măslinele erau culese cu mâna. În zilele noastre, există dispozitive cu vibrații care fac că măslinele să cadă în plase, sub arbori.

Spania, primul producător de ulei de măsline

Cel mai mult ulei de măsline se produce în Europa. Spania este primul producător, urmată de Italia și Grecia. În SUA, uleiul se produce în California, Arizona, Texas, Georgia, Florida, Oregon și Hawaii.

Varietatea și maturarea sunt cele două elemente luate în calcul atunci când se stabilește calitatea uleiului.

Există mai multe soiuri de măsline din care se produce uleiul, printre care Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino și Coratina.

Cele mai bune uleiuri se produc în mai puțin de 24 de ore de la recoltarea măslinelor.

Uleiurile extravirgine sunt produse doar prin metode mecanice

Uleiurile extravirgine sunt produse doar prin metode mecanice, fără a fi tratate chimic.

Din lista uleiurilor de calitate mai slabă fac parte uleiul virgin, uleiul rafinat de măsline și uleiul din turte de măsline.

Produsele care rezultă din urmă prelucrării măslinelor, folosite în industria cosmetică

Produsele care rezultă din urmă prelucrării măslinelor, precum turtele și apă, sunt folosite în industria cosmetică și în cea alimentară pentru că au polifenoli și fibre sănătoase.

Beneficiile uleiului la măsline

Uleiul de măsline conține 3 antioxidanți de preț: vitamina E, polifenoli și fitosteroli. Antioxidanții au efecte benefice atât în organism, dacă sunt consumați, cât și pentru piele, dacă sunt aplicați la nivelul acesteia.

Conține grăsimi saturate

Peste 24% din conținutul acestui ulei este alcătuit din grăsimi saturate, acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6. Însă 75% din compoziția uleiului de măsline este alcătuită din grăsimi mononesaturate, care sunt extrem de sănătoase.

Acidul oleic din uleiul de măsline reduce inflamația, însă totodată poate reduce și riscul de cancer.

Are proprietăți antiinflamatoare 

Oamenii de știință bănuiesc că mai multe boli, printre care cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, artrită sau chiar obezitatea sunt cauzate de inflamația cronică. Uleiul de măsline are capacitatea de a reduce inflamația, fiind astfel un aliat de preț pentru sănătate.

Reduce riscul de boli cardiace

Bolile cardiovasculare sunt cele care cauzează cele mai multe decese. Studiile făcute în ultimii ani au arătat că dieta mediteraneană are capacitatea de a reduce riscul de boli cardiace. Uleiul de măsline extravirgin este o componentă importantă a acestei diete, având, la rândul lui, abilitatea de a reduce inflamația, de a împiedica procesul de oxidare a colesterolului LDL, dar și de a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Hidratează intensiv pielea

Uleiul de măsline hidratează intensiv pielea, însă, spre deosebire de produsele cosmetice hidratante, acesta nu are efectul de blocare a porilor.

Uleiul de măsline poate fi folosit pentru hidratarea pielii, a cuticulelor, dar și a părului. Încălzit sau rece, în măști DIY sau folosit pe cont propriu, uleiul de măsline poate fi un ingredient de baza în rutină zilnică de înfrumusețare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS