13.3 C
Craiova
miercuri, 19 mai, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Care sunt bacteriile benefice pentru organismul nostru

Care sunt bacteriile benefice pentru organismul nostru

Bacteriile benefice ce fac parte din microbiomul uman reprezintă un subiect amplu discutat. Probioticele sunt microorganisme vii ce suplimentează bacteriile benefice pentru organism la nivelul intestinului. De când au fost definite pentru prima oară în Journal of Nutrition în 1995, prebioticele, asemenea probioticelor, fac obiectul multor cercetări în încercarea de a desluși rolul lor exact în organism și cum pot fi utilizate pentru prevenirea sau tratarea anumitor afecțiuni. Prebioticele sunt în principiu carbohidrați cu lanț scurt, nedigerabili, care reprezintă hrana pentru probiotice.

Ce sunt simbioticele?

Mai puțin cunoscute decât pre- și probioticele, simbioticele reprezintă suplimente ce conțin tulpini de probiotice combinate cu prebiotice. Simbioticele fac și ele obiectul unor cercetări extinse ce doresc să observe dacă acestea pot schimba, îmbunătăți sau reface flora intestinală. Există indicii cum că simbioticele pot favoriza funcționarea corespunzătoare a mediului intestinal. Aceste beneficii sunt posibile deoarece prebioticul potențează activitatea probioticelor și combinația celor două produce un sinergism de efect, deci rezultate amplificate. Simbioticele inhibă înmulțirea bacteriilor patogene și sporesc dezvoltarea micro-organismelor benefice.

A devenit evident că este vital să există un amestec echilibrat de bacterii benefice la nivelul colonului. Pentru a favoriza acest fenomen, cel mai indicat ar fi să avem o alimentație sănătoasă, punând accent pe legume proaspete, preferabil organice și să evităm mâncărurile procesate sau băuturile cu conținut ridicat de zaharuri.

Sunt pre- și probioticele sigure pentru sănătate?

În mare răspunsul este da, inclusiv cele administrate sub formă concentrată de supliment alimentar. FDA (Food and Drug Administration) a încadrat suplimentele alimentare de acest tip în categoria celor recunoscute ca fiind sigure pentru consum. Cu toate acestea, pacienții cu diferite afecțiuni cronice, mai ales cele din spectrul celor care influențează imunitatea (lupus, neoplazii), trebuie să discute mai întâi cu medicul curant dacă este indicată administrarea de pre- și probiotice.
Nu toate probioticele au aceleași proprietăți și deși majoritatea sunt considerate benefice la nivelul colonului, este nevoie de un test laborios al coproculturii pentru a vedea care colonie de bacterii -din cele 1000 de specii care se află în mod normal în colon- este în deficit, sau din contră, în exces.

Antibioticele distrug inclusiv flora microbiană benefică și acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu a fost urmat recent un tratament cu antibiotice deoarece acestea sunt folosite pe scară largă în ferme și în urma ingerării produselor animale, cantități mici, dar semnificative pentru sănătate, ajung în organismul uman.

Recomandare

Suplimentele cu pre- și probiotice se găsesc atât în farmacii, cât și pe rafturile drogheriilor și plafarelor. Este important de știut că aceste bacterii, pe cât de folositoare sunt, pe atât sunt de fragile, mai ales atunci când se află sub formă de preparate farmaceutice și nu ca atare în diverse alimente.

Probioticele sunt eficiente doar atâta timp cât sunt vii, deci căutați probiotice cu termen de valabilitate cât mai larg pentru a fi siguri că o mare parte din colonii sunt încă viabile. Oricum, probioticele sunt distruse ușor de către căldură sau de către sucurile gastrice, odată ajunse în organismul uman, așa că trebuie maximizate șansele de a beneficia de preparate ce conțin un număr suficient de mare de bacterii benefice.

Concluzie

Există multe rapoarte publicate despre administrarea probioticelor la om, dar informațiile despre prebiotice și simbiotice sunt semnificativ mai puține. Acest lucru este urmarea faptului că afirmațiile legate de influența benefică sau nu asupra sănătății a unor compuși este necesar să fie justificate și dovedite prin studii clinice pe scară largă. Eforturi înspre această direcție există deoarece premisele par a fi încurajatoare.

Deși este posibil ca anumite suplimente alimentare să fi îmbunătățit starea de sănătate în cazul anumitor persoane, în circumstanțe bine definite, este posibil ca acest scenariu să nu se aplice tuturor. Ca întotdeauna, atunci când vă gândiți să luați un supliment alimentar, discutați mai întâi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecEste mult de lucru la serviciu, dar nu prea...

ȘTIRI GdS

00:03:08

(VIDEO) Tumoră ovariană gigantă de 40 kg, extirpată în...

O tumoră ovariană uriașă, de 40 de kilograme, a fost extirpată de medicii de la Spitalul Militar „Dr Carol Davila” din București de la...

Austria va renunţa la utilizarea vaccinului AstraZeneca

Austria va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, evocând probleme cauzate de întârzieri ale livrărilor şi reputaţia proastă a acestui...

Harababura de la Ministerul Sănătății

Comitetul făcut responsabil de Ministrul Sănătății pentru scandalul deceselor COVID-19 este condus de același funcționar din minister care a uitat, la începutul anului, să...

AstraZeneca: Patru noi cazuri de tromboze, dintre care două...

Patru cazuri noi de tromboze (cheaguri de sânge) atipice asociate cu vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19, dintre care două decese, au avut loc în Franţa...

Zahărul, pericolul din băuturi

Un nou studiu publicat luna aceasta în publicația științifică Gut atrage din nou atenția asupra pericolului reprezentat de băuturile îndulcite cu zahăr. Studiul este...

Vaccinul Pfizer poate fi stocat 31 de zile în...

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat luni extinderea la 31 de zile a perioadei de stocare la temperatura frigiderului pentru vaccinul anti-COVID-19 produs...