10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFără mască în stradă, cu masca de oxigen în spital

Fără mască în stradă, cu masca de oxigen în spital

Urmare a protestelor din stradă împotriva restricţiilor impuse pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus, directorul Spitalului de Urgenţă din Craiova a decis să publice pe Facebook imagini din secţia de terapie intensivă a unităţii pe care o conduce. Fotografiile sunt însoţite de un semnal de alarmă privind protestatarii care, nerespectând măsurile de protecţie, pot ajunge în zilele ce urmează într-o secţie Covid.

Zilnic, la spitalele din Craiova ajung pacienţi care necesită îngrijiri în secţia de terapie intensivă şi nu au loc. Unii dintre ei mor până să se găsească un pat disponibil la ATI.

Secţiile de terapie intensivă sunt covârşite

Din ce în ce mai mulţi pacienţi vin să se interneze când starea lor este deja gravă, atrag atenţia directorii unităţilor medicale. Oamenii stau prea mult acasă şi decid să meargă la spital în ultimul moment, când boala este foarte greu de gestionat.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova ajung zilnic între 3 şi 5 pacienţi în stare gravă, care ar necesita un loc ATI şi nu pot fi internaţi aici din lipsă de paturi, spune managerul Adina Turcu. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, au fost zile cu peste 10 pacienţi în aşteptarea unui loc de terapie.

Directorul SJU Craiova, mesaj către protestatari

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj către cei care au protestat împotriva restricţiilor Covid, însoţit de imagini ale bolnavilor din secţia de terapie intensivă.
Laurenţiu Ivanovici a scris, alături de fotografiile publicate:

„Unii dintre cei care protestează acum împotriva purtării măștii, vor ajunge la spital. Unii vor scăpa ușor, alții nu… Unii vor ajunge in ATI, alții vor alege să se trateze acasă… Unii vor supraviețui, alții, nu (pentru că ajung prea târziu la un spital, când nu se mai poate face nimic)… Unii vor înțelege că era bine să poarte masca… Alții nu vor înțelege nici atunci… Unii vor afla că există COVID, alții nu…Cam asta este… Până atunci, purtați masca de protecție… o sa ne fie mai bine! Tuturor!”.

Directorul spitalului a spus că tot personalul din secţie a primit cu un gust amar mişcările de protest.

Mai mulţi pacienţi tineri în stare gravă

Mesajul directorului SJU Craiova vine după ce mii de români au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea Covid, inclusiv la Craiova.

Secţia de terapie intensivă a spitalului judeţean din Craiova este plină de circa două luni, iar unitatea medicală a trebuit să ia măsuri imediate pentru a mări capacitatea pentru că zilnic există în izolatorul UPU pacienţi în aşteptarea unui loc la ATI. Unii dintre ei au decedat înainte de a ajunge în secţie. „Aşa cum am scris şi în mesaj, unii dintre cei care au protestat poate vor ajunge să creadă că există Covid după ce vor ajunge la spital. Cunosc, din păcate, astfel de cazuri, cu oameni care nu au crezut şi au aflat că există Covid după ce au pierdut un apropiat”, a declarat pentru GdS directorul de la SJU Craiova. Acesta a mai spus că la secţia de terapie intensivă ajung mai mulţi tineri decât în valul 2. Iar pacienţii sunt în stare gravă pentru că ajung mai târziu la spital.

Această tendinţă este confirmată şi de managerul de la Infecţioase: „A scăzut media vârstei pacienţilor ATI. Grupele de vârstă vulnerabile, cu risc, sunt într-o anumită măsură securizate prin vaccin. Într-adevăr, pacienţii ajung după foarte mult timp de stat acasă, în stare medie spre gravă”, a declarat Adina Turcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS