Cazurile de coronavirus sunt în creştere în Dolj în ultima perioadă, semnalând intrarea judeţului în valul al treilea al epidemiei de coronavirus. Şi internările în spitale sunt în creştere. La Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Craiova, erau în jur de 200 de pacienţi cu coronavirus internaţi în prima săptămână din martie.
Cresc din nou internările în spitale
Prefectura Dolj anunţa vineri, în cea mai recentă informare locală, 215 (210 din Dolj) de internări Covid la Infecţioase, 20/19 din Dolj la Spitalul Judeţean de Urgenţă, 14/9 din Dolj la Neuropsihiatrie, 38/35 din Dolj la Filantropia, 9 la Băileşti, 15 la Dăbuleni, 15 la CFR şi 18/13 din Dolj la Leamna.
La terapie intensivă, numărul bolnavilor rămâne la fel de ridicat ca în perioada de vârf a pandemiei, în jurul cifrei de 40.
Analiza situaţiei din ultimele 14 zile arată o creştere graduală a mediei mobile de infectări la 7 zile de la 70 la peste 100, conform Graphs.ro.
De asemenea, a crescut numărul zilelor cu peste 100 de infectări raportate în 24 de ore, aceasta devenind deja o tristă normalitate în ultimele două săptămâni.
Câţi oameni s-au infectat până acum
În Craiova, rata incidenţei la 14 zile ajunsesese la valoarea de 2.84 în data de 5 martie. La nivelul judeţului, rata de infectare era vineri de 1.83.
Peste 3% din populaţia Doljului a fost oficial infectată cu Sars-Cov2 de la începutul pandemiei până în prezent. În Craiova, procentul de infectări este şi mai mare, în jurul a 4,5% dintre locuitorii oraşului fiind diagnosticaţi cu boala.
Procentul real al infectărilor poate fi, de fapt, de câteva ori mai mare. În medie, de 6 ori mai mare, conform unui studiu al unor cercetători australieni care au analizat 15 ţări. Individual, diferenţele pot fi şi mai mari – în Italia, arată analiza, rata reală de infectare ar fi chiar de 17.5 ori mai mare.
Vaccinarea nu poate ţine în frâu al treilea val
Deşi România se află în plină campanie de vaccinare, iar în judeţul Dolj au fost vaccinaţi cu două doze peste 22.000 de persoane (date disponibile la ultima informare a autorităţilor locale, din data de 5 martie), iar cu prima doză peste 37.000, suntem încă departe de momentul în care numărul persoanelor imunizate va putea ţine în frâu epidemia. De aceea, măsurile de protecţie trebuie să rămână o prioritate.
Cu atât mai mult cu cât un studiu recent a arătat că tulpina britanică, mai contagioasă, pare să fi devenit deja dominantă în România, cu o prevalenţă de 77% în cea mai recentă analiză de secvenţiere.
Deschiderea şcolilor a contribuit şi ea la creşterea numărului de cazuri şi medicii avertizează că inclusiv campania de vaccinare poate determina unele persoane – deja imunizate – să lase garda jos, deşi este cel mai puţin inspirat moment să facem acest lucru.
Datele indică forme mai puţin grave, chiar dacă eficacitatea vaccinului e mai mică
Momentan, nu se cunoaşte nivelul de protecţie oferit de actualele vaccinuri în faţa noilor tulpini.
Însă, deşi s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii spun că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).
Încurajator este un studiu realizat în Africa de Sud, care arată că, deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața mutației cu originea în această ţară, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.