9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSJU Craiova are o instalaţie de incendiu care nu a funcţionat niciodată

SJU Craiova are o instalaţie de incendiu care nu a funcţionat niciodată

Clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova este în continuare expusă riscului unor tragedii în cazul izbucnirii unui incendiu.

În urma controalelor desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, au fost constatat mai multe deficienţe legate de securitatea în caz de incendiu la nivelul unităţii medicale. Cea mai îngrijorătoare realitate este situaţia corpului principal. Aici, autorizaţia pentru securitate la incendiu este imposibil de obţinut din cauza structurii vechi, care nu permite respectarea legislaţiei actuale.

În cazul izbucnirii unui incendiu, o tragedie ar putea fi cu greu evitată. Deşi există o instalație de detectare, semnalizare şi avertizare în caz de incendiu în clădirea spitalului, aceasta nu funcţionează. Mai mult, nu a funcţionat niciodată, spune actualul manager.

În prezent, aceasta nici măcar nu mai poate fi folosită pentru că nu ar mai respecta normativele în vigoare. Practic, SJU Craiova a investit bani într-un sistem care nu a fost niciodată funcţional şi care acum trebuie schimbat cu unul nou.

Instalație montată, dar nefolosită

Laurenţiu Ivanovici, directorul SJU Craiova, spune că singurul lucru realizabil pe planul securităţii la incendiu, pentru clădirea principală, este implementarea instalaţiei de detectare şi avertizare. Deşi o astfel de instalație a fost montată acum câţiva ani, actualul manager interimar spune că aceasta nu a mers niciodată.

„Problema este cu corpul principal, unde structura clădirii nu permite respectarea cerinţelor din legislaţia actuală. Instalația de detectare/semnalizare/avertizare în caz de incendiu montată în clădirea spitalului, corp principal, nu funcționează. Nu o mai putem pune în funcţiune pentru că legislaţia specifică s-a modificat şi e nevoie de o altă instalaţie, care să răspundă normativelor actuale privind situaţiile de urgenţă. Tot ce putem face este să implementăm o astfel de instalaţie şi să obţinem un aviz ISU pentru aceasta”, a precizat pentru GdS Ivanovici.

O nouă instalaţie va costa sute de mii de euro

O astfel de instalaţie ar costa în jur de 400.000 euro, fonduri pe care spitalul le-a solicitat Consiliului Judeţean Dolj încă de la începutul anului.

„Luna viitoare, când vor aproba bugetul, sper să ne aloce fonduri şi pentru această instalaţie. Încercăm să găsim o posibilitate de a accesa prin fonduri europene sumele necesare pentru acest lucru, împreună cu CJ Dolj. Noi am estimat un cost de 440.000 de euro, dar rămâne de văzut ce oferte vom primi, e posibil să fie şi un preţ mai mic”.

SJU Craiova spune că a demarat deja demersurile care pot fi realizate până se obţin fondurile – solicitarea de oferte, pregătirea caietelor de sarcini. Astfel, atunci când spitalul va primi fondurile, va putea începe imediat achiziţia.
Procesul este, însă, unul de durată. Timp de minim un an, pacienţii SJU Craiova vor fi în continuare expuşi riscului în cazul unei situaţii de urgenţă.

„Va dura câteva luni până la desemnarea unui câştigător, apoi alte câteva luni pentru proiectarea şi execuţia acestui sistem”, estimează directorul SJU Craiova.

Cardiologia, UPU şi Oncologia pot respecta normativele

Spitalul Judeţean deţine autorizație de securitate la incendiu pentru Ambulatoriu şi Clinica de Cardiologie şi are în curs de obținere autorizația pentru UPU+extindere şi Oncologie. „UPU şi extinderea vor avea această securitate atunci când vor fi recepţionate deoarece ele au fost proiectate astfel încât să respecte aceste normative. Şi clădirea în care se află Oncologia a obţinut în faza de proiectare avizul ISU şi avizul DSP. La finalul lucrărilor, vom putea autoriza şi acea clădire”, a menţionat Laurenţiu Ivanovici.

Acesta mai spune că ISU a solicitat SJU şi înfiinţarea unui serviciu privat pentru situaţii de urgenţă, necesar din cauza dimensiunea unităţii medicale: „Noi avem în prezent un birou, însă înfiinţarea acestui serviciu ar însemna, în primul rând, un număr mai mare de angajaţi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS