12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAu fost raportate 2.489 de reacţii adverse la vaccinul anti-COVID

Au fost raportate 2.489 de reacţii adverse la vaccinul anti-COVID

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marţi, că, din 27 decembrie până în prezent, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse.

„În total, din 27 decembrie, au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore. Dintre acestea, 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale”, a spus el, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse

Preşedintele CNCAV a precizat că există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse, respectiv la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. Valeriu Gheorghiţă a indicat că 69,5% dintre reacţiile adverse au fost raportate la ANMDM, iar restul la INSP.

El a menţionat că 21% dintre reacţii au fost exclusiv locale, 74% – generale şi locale şi 5% – exclusiv generale.

„Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse postvaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% – durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de oboseală febră şi frisoane; 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% – dureri musculare sau articulare; 12% dintre persoane au raportat reacţii de tip gastro-intestinal, de tip greaţă, vărsătură, diaree; 11% – stare de anxietate; 5% – erupţii cutanate; 5% – limfadenapatii, adică mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali; 4% – reacţii alergice; 3% anestezii, furnicături la nivelul feţei sau nivelul membrelor; 1,2% – insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic.

Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2,8 la o mie de doze administrate. Atenţie: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate. De aceea, suma procentelor menţionate de mine este mai mare de 100″, a explicat dr. Gheorghiţă.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS