21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul AstraZeneca, protecție limitată împotriva tulpinii sud-africane

Vaccinul AstraZeneca, protecție limitată împotriva tulpinii sud-africane

Compania britanică AstraZeneca a spus sâmbătă că vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, pare să ofere o protecție limitată împotriva formelor medii de Covid-19 provocate de tulpina sud-africană a noului coronavirus, potrivit datelor preliminare ale unui test clinic, transmite Reuters.

Studiul realizat de universitățile Witwatersrand (Africa de Sud) și Oxford a arătat că vaccinul a avut o eficiență semnificativ mai redusă împotriva variantei sud-africane a Sars-Cov-2, potrivit unui articol publicat de Financial Times.

Tulpinile de coronavirus care îi îngrijorează cel mai mult la acest moment pe oamenii de știință și pe experții în sănătate sunt cele britanică, sud-africană și braziliană, ce par să se răspândească mai rapid ca altele.

Primele date arată o eficacitate limitată împotriva formelor medii ale bolii provocate de varianta sud-africană

”În această fază I/II de mică amploare a testelor, primele date arată o eficacitate limitată împotriva formelor medii ale bolii provocate de varianta sud-africană B.1.351”, a declarat un purtător de cuvânt AstraZeneca, după articolul publicat de Financial Times.

Dintre cei peste 2.000 de participanți la teste nu a fost spitalizat și nici nu a murit

Ziarul citat a scris că niciunul dintre cei peste 2.000 de participanți la teste nu a fost spitalizat și nici nu a murit.

”Totuși, nu am putut evalua corespunzător efectul vaccinului contra formelor grave de boală și a spitalizării,â. Asta în condițiile în care subiecții testelor au fost în mod predominant adulți tineri și sănătoși”, a afirmat reprezentantul AstraZeneca.

Vaccinul poate proteja, totuși, contra formei severe a bolii

Compania a spus totuși că apreciază că vaccinul său poate proteja contra formei severe a bolii deoarece activitatea anticorpilor ce neutralizează virusul a fost echivalentă cu cea altor vaccinuri contra Covid-19 ce au demonstrat protecție contra formei severe a bolii.

Testele clinice nu au fost evaluate de alți cercetători

Testele clinice, în care au fost implicați 2.026 de oameni, jumătate fiind în grupul placebo, nu au fost evaluate de alți cercetători (peer-reviewed), potrivit Financial Times.

”Universitatea Oxford și AstraZeneca au început adaptarea vaccinului contra noii tolpini și vor avansa rapid prin dezvoltări clinice astfel ca în toamnă să poată fi livrat, dacă este nevoie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al companiei.

Vineri, Oxford a spus că vaccinul său are o eficacitate contra tulpinii britanice similară cu cea a variantelor care circulau anterior.

Varianta sud-africană nu a fost identificată până acum în România

Varianta sud-africană nu a fost identificată până acum în România. Primele vaccinuri AstraZeneca – 81.600 de doze – au ajuns în România sâmbătă, în această lună urmând să ne fie livrate, potrivit premierului Cîțu, cel puțin 600.000 de doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS