14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAstraZeneca va fi recomandat, cel mai probabil, persoanelor cu vârsta între 18 și 55 de ani

AstraZeneca va fi recomandat, cel mai probabil, persoanelor cu vârsta între 18 și 55 de ani

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a afirmat, miercuri seară, că, cel mai probabil, vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

În această lună, România ar trebui să primească 800.000 de doze din vaccinul Astra Zeneca. Valeriu Gheorghiţă anunţă, de asemenea, că din 15 februarie vor fi deschise 180 de noi centre de vaccinare.

”Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România. Acesta lucru s-a întâmplat şi este valabil din nefericire şi pentru celelalte ţări europene. Din acest punct de vedere, în luna februarie urmează să primim tranşele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze şi diferenţa până la 1.300.000 în luna martie. Din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare circa 180 de cabinete la nivel naţional, cu distribuţie judeţeană în funcţie de numărul persoanelor din fiecare judeţ”, a declarat, miercuri seară Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.

Acesta a explicat că ponderea dozelor de vaccin pe fiecare centru s-a făcut în funcţie de persoanele cu grupa de vârstă între 18 şi 55 de ani.

”Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani“

”Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani. Săptămâna aceasta, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi din Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale”, a mai declarat Gheorghiţă.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, marţi seară, că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România.

„Sunt mai multe situaţii în care persoane care nu au fost înscrise pe platformă au fost vaccinate“

Valeriu Gheorghiţă a declarat că sunt mai multe situaţii în care persoane care nu au fost înscrise pe platformă au fost vaccinate împotriva COVID-19. Dintre a arunca o doză şi a vaccina o persoană neprogramată, ar alege cea de-a doua variantă. Valeriu Gheorghiţă a subliniat că a discutat cu ministrul Sănătăţii despre cele 1.200 – 1.300 de persoane vaccinate şi neprogramate.

”Sunt situaţii şi există instrucţiuni în acest sens în care, pentru a elimina sau a reduce la minimul posibil irosirea dozelor, să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând. Asta fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate, sau atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeaşi etapă a strategie. Totuşi, dacă nu regăsim aceste persoane şi am făcut toate demersurile de a identifica, şi totuşi nu găsim, eu dintre a arunca nişte doze şi a vaccina până la urmă persoane care odată ce sunt vaccinate sunt persoane protejate, eu aş alege, ca medic, pe bună dreptate să vaccinez o persoană în loc să arunc acea doză. Cred că, din acest punct de vedere, alegerea este foarte uşoară pentru oricine este pus ipotetic în această situaţie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS