20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAutoritățile române vor decide cui i se va administra vaccinul Astra Zeneca

Autoritățile române vor decide cui i se va administra vaccinul Astra Zeneca

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a justificat anunțul prin faptul că studiile clinice pentru acest tip de vaccin sunt făcute doar până la vârsta de 55 de ani, iar țările europene au luat deja decizii diferite în privința categoriilor de vârstă care sunt eligibile pentru administrarea sa.

Autoritățile române vor decide în cadrul comisiilor medicale de specialitate care sunt persoanele care urmează să fie imunizate cu vaccinul anti-COVID produs de Astra Zeneca, a anunțat, marți, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinul Astra Zeneca este al 3 lea vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, anunțul fiind făcut pe 29 ianuarie. Recomandarea pentru acest tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. „După cum știm, datele de eficacitate sunt în jur de 60% și se poate administra în două doze, la un interval între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate, majoritatea datelor sunt disponibile până la vârsta de 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și, de asemenea, de la Agenția Națională a Medicamentului –  care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la Astra Zeneca în România”.

Care sunt persoanele eligibile

În ce privește celelalte țări europene, unele au limitat grupa de vârstă la 55 de ani – precum Italia – și altele – precum Germania, Austria – până la 65 de ani.

Colonelul Valeriu Gheorghoță a spus că a cerut un punct oficial chiar de la compania Astra Zeneca, „chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei, inclusiv de la nivel european, în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate și cele care reies din studiile clinice, așa încât, în cursul acestei săptămâni să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României”

În ce privește forma legală a rezolvării acestei decizii, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus că în strategia de vaccinare este prevăzut că în cadrul fiecărei etape se pot face subprioritizări, „iar în momentul când vom recepționa vaccinul de la Astra Zeneca, va începe distribuirea lui la cabinetele de vaccinare, rămâne doar să stabilim care sunt persoanele eligibile”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS