6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn vaccin poate ține melanomul în remisie ani întregi

Un vaccin poate ține melanomul în remisie ani întregi

Un vaccin „personalizat” pentru pacienții cu melanom poate determina un răspuns imun antitumoral care durează ani de zile. Mai precis 4 ani, susțin cercetătorii care au administrat vaccinul unor bolnavi cu formă avansată de melanom.

Studiu pe opt pacienți

Studiul a implicat doar opt pacienți care au primit vaccinul experimental NeoVax, notează 360medical. Aceștia au suferit o intervenție chirurgicală standard pentru melanom, dar au fost considerați pacienți cu risc crescut de recurență. Spre deosebire de vaccinurile tradiționale, acest vaccin a fost personalizat pentru fiecare pacient pe baza „neoantigenelor” cheie – proteine ​​anormale – care erau prezente pe celulele lor tumorale. Chiar dacă aceste proteine ​​sunt străine, sistemul imunitar nu este capabil, de la sine, să genereze un răspuns major împotriva lor.

„Problema este că tumora însăși nu prezintă suficient semnal de pericol. Dincolo de aceasta, tumorile au diverse moduri de a eluda apărarea corpului”, a spus dr. Patrick Ott, unul dintre cercetătorii de la Institutul Dana-Farber Cancer din Boston, implicați în studiu.

Minim 4 ani de răspuns imunitar

Ideea din spatele NeoVax este de a prezenta sistemului imunitar neoantigenele tumorale, astfel încât să poată genera un răspuns concentrat al celulelor T împotriva lor. Celulele T sunt santinele sistemului imunitar care pot găsi și distruge celulele canceroase. În lucrările anterioare, Ott și colegii săi au descoperit că vaccinul a activat în condiții de siguranță un răspuns celular T orientat către tumori la șase pacienți cu melanom. Noul studiu a analizat răspunsul pe termen lung la acești pacienți, plus încă doi care au primit vaccinul de atunci.

După o urmărire tipică de patru ani, toți cei opt pacienți erau încă în viață și prezentau un răspuns susținut al celulelor T la cancerul lor.

,,Ceea ce a fost „izbitor” a fost că răspunsul imun nu numai că a persistat, dar s-a extins: celulele T ale pacienților și-au amintit proteinele pe care le-a prezentat vaccinul și s-au „diversificat” pentru a recunoaște alte proteine ​​de melanom care nu fuseseră incluse în vaccin”, a spus Ott.

Însă marea întrebare este dacă aceasta face o diferență în rezultatele pacienților. Vaccinurile personalizate ar putea fi utilizate pentru o serie de tipuri de cancer. NeoVax este studiat ca o terapie suplimentară pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian și renal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS