-2 C
Craiova
luni, 8 martie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Mai puține internări Covid în Dolj, dar încă plin la ATI

Mai puține internări Covid în Dolj, dar încă plin la ATI

Ultimele date privind internările Covid din Dolj sunt încurajatoare. Numărul pacienților cu coronavirus este în scădere în spitalele din județ, deși sărbătorile i-au pus în gardă pe medici, care nu excludeau un nou val după reuniunile din decembrie și de Revelion. Cu toate acestea, în secțiile de terapie intensivă situația nu este la fel de bună. În continuare, paturile sunt ocupate la capacitate maximă.

Terapia intensivă, tot la capacitate maximă

Deși numărul total de internări la nivel județean este într-o scădere notabilă, secțiile de terapie intensivă sunt la fel de solicitate. La raportarea de joi, 21 ianuarie, 40 de pacienți erau înregistrați în secții ATI Covid din Dolj, aproape de maximul de 44 atins în urmă cu aproximativ o lună și jumătate.

La Spitalul Județean de Urgență din Craiova, sectorul Covid este ocupat și există încă pacienți în așteptare: „La noi, în sectorul Covid ATI este în continuare plin. E adevărat că în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) sunt mai puțini pacienți în așteptare pentru ATI Covid. Acum avem cam 1 sau 2 pacienți care așteaptă un loc, nu mai este o presiune atât de mare ca în perioada de vârf de acum o lună sau două, când aveam și 10 pacienți în așteptare în UPU. În acest moment, facem față solicitărilor venite din UPU. Se simte o scădere a infectărilor”, a transmis managerul SJU Craiova.

Și la Spitalul Căi Ferate Craiova, secția ATI este ocupată complet: „Să știți că ATI-ul este tot plin, 100%. Avem 10 paturi din 10 ocupate. Nu există nicio scădere pe terapie intensivă. În schimb, la secția de medicină internă situația este bună, avem paturi libere”, transmite managerul unității, Aurelia Maria Gângioveanu.

Rate de pozitivare mai mici la Filantropia

La Filantropia, situația este vizibil mai bună. La cea mai recentă raportare, spitalul avea doar 8 pacienți internați cu Covid, față de acum două luni, când secțiile Covid erau la capacitate maximă, cu 60 de internări: „Numărul de pacienți a scăzut, avem cazuri ușoare și medii. Avem mai puține prezentări la Compartimentul pentru Primiri Urgențe și, din cei care se prezintă, rata de pozitivare este mai mică decât acum o lună sau două. Se vede o îmbunătățire a situației”, precizează Liviu Radu, directorul spitalului.

Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Leamna evoluția pare să fie pozitivă: „Parcă este puțin mai bine și nu a venit valul pe care îl așteptam după Sărbători, dar tot avem pacienți. Să sperăm că imunizarea se va resimți. Noi avem pacienți cu forme medii, chiar și severe, dacă se agravează mai apelăm la ATI. Cazurile ușoare în general nu rămân în spital, le dăm acestor pacienți tratament la domiciliu.

Așteptăm, depinde și de complianța populației, care trebuie să înțeleagă și să se vaccineze și să mai stea liniștită, în izolare, să respecte regulile. Ca să nu ajungem iarăși la o avalanșă de internări în spitale, să nu facem față. Capacitățile spitalelor sunt limitate”, spune Marius Matei, managerul unității medicale.

Mai puțini pacienți la Infecțioase, dar cu forme medii și severe

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, principala unitate medicală din județ care tratează bolnavii de coronavirus, numărul pacienților este de aproximativ 100 în ultimele zile. Față de perioada maximă, când în spital erau și 295 de pacienți internați, situația este mult mai bună. Însă o parte din scăderea numărului de internări se poate datora și unor cauze înșelătoare.

Adina Turcu, managerul spitalului, nu exclude posibilitatea ca mulți pacienți cu forme mai ușoare să evite mersul la spital în ultima perioadă. „Ceea ce am observat este că, deși avem mai puțini pacienți, cazurile sunt ceva mai serioase, sunt forme medii spre severe. Nu e exclus ca o parte mai mare a oamenilor să stea acasă și să vină la spital când văd că starea li se înrăutățește, de unde s-ar explica și forma de boală cu care se prezintă pacienții în ultimul timp. Iar la ATI este plin mereu”, a menționat pentru GdS Adina Turcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momentul istoric a sosit! Federer, detronat, Djokovic, cel mai...

8 martie este o zi istorică pentru tenisul mondial....

ȘTIRI GdS

CE: Din aprilie s-ar putea dubla cantitățile de vaccinuri

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se aşteaptă ca un număr semnificativ de doze de vaccin să devină disponibile în Uniunea Europeană începând...

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Temperaturile se vor încadra în normalul acestei perioade, până în 12 martie, după care vremea se va încălzi semnificativ, iar temperaturile vor ajunge până...

Timișoara a intrat în carantină pentru două săptămâni

Timișoara și patru localități învecinate au intrat în carantină, începând de luni, după ce rata de infectare a trecut de 7. Deplasarea se va...

Un nou tratament pentru COVID-19 a fost testat cu...

Gigantul farmaceutic Merck anunță că a obținut rezultate încurajatoare cu un medicament pentru Covid 19. Este vorba despre un antiviral care se administrează oral,...

Accident rutier cu doi răniţi pe DJ 562

Duminică seară, două echipaje de pompieri din cadrul Stației Vânju Mare au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD...