10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateApel pentru sănătate – stop fumatului! (II)

Apel pentru sănătate – stop fumatului! (II)

Săptămâna trecută am prezentat succint o parte din motivele pentru care fumatul este un obicei periculos pentru sănătatea noastră și a celor din jur, incluzând aici animalele de companie.

Oamenii de știință investighează efectele fumului de țigară asupra animalelor de companie, dar cantitatea de informații disponibile este mică în comparatie cu cea referitoare la efectele fumatului la oameni. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că fumul de la țigară este dăunător pentru animalele de companie, ducând, de exemplu, la agravarea problemelor respiratorii ale acestora.

O țigară poate conține până la 600 de ingrediente. În timp ce arde, țigara eliberează peste 7000 de substanțe chimice, multe dintre ele incluse pe lista substanțelor nocive sau potențial nocive.

În continuare voi prezenta zece motive pentru care este important să spunem DA sănătății și ADIO fumatului!

1. Fumatul și afectarea pancreatică 

În ultimele decenii, studiile au demonstrat că fumatul este un factor major de risc pentru cancerul pancreatic. Recent, s-a constatat că fumatul grăbește pancreatita indusă de alcool. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, dovezi puternice confirmă un efect independent al fumatului în declanșarea pancreatitei acute și cronice.

2. Fumatul și afectarea renală

Fumatul cronic reduce fluxul plasmatic renal, probabil crescând sinteza endotelinei vasoconstrictoare și diminuând generarea oxidului nitric endotelial vasodilatator. Prin urmare, fumatul reprezintă un factor predispozant al afecțiunilor renale cronice.

3. Fumatul și afectarea vaselor de sânge 

Fumatul este un factor major de risc pentru dezvoltarea bolii arteriale periferice, boală ce predispune la afecțiuni cardiovasculare, inclusiv infarct.

4.  Fumatul și sarcina ectopică

Fumatul poate modifica turnover-ul celulelor epiteliale tubulare și este asociat cu modificări structurale, precum și funcționale, care pot contribui la dezvoltarea sarcinii ectopice.

5. Fumatul și afectarea plămânilor

Fumatul este direct responsabil pentru aproximativ 90% din decesele cauzate de cancerul pulmonar și aproximativ 80% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), inclusiv emfizemul și bronșita cronică.

6. Fumatul și afectarea cardiacă

Fumatul crește tensiunea arterială, scade rezistența la efort și crește tendința de formare a trombilor.

Femeile care fumează și își administrează contraceptive orale prezintă risc crescut de boală coronariană și de accident vascular cerebral în comparație cu femeile care iau contraceptive orale.

7. Fumatul și afectarea sistemului imunitar

Fumatul afectează imunitatea înnăscută, ducând la modificări structurale și funcționale ale epiteliului ciliar respirator, ale proteinelor surfactanților pulmonari și celulelor imune cum ar fi macrofage alveolare, neutrofilele, limfocitele și celulele natural killer (NK).

Prin urmare, renunțarea la fumat trebuie subliniată nu numai pentru prevenirea cancerului și bolii coronariene, dar și pentru pacienții cu infecții recurente și stări imunosupresoare.

8. Fumatul și afectarea somnului

În urma mai multor studii clinice efectuate, s-a dovedit că fumatul creează dificultate la adormire și la trezire. La femei, a fost semnalată somnolența în timpul zilei, iar bărbații au acuzat coșmaruri.

9. Fumatul și creșterea timpului de vindecare

Nicotina este un vasoconstrictor care reduce fluxul sanguin nutritiv la nivelul pielii, având ca rezultat ischemia tisulară și vindecarea deficitară a țesutului rănit.

Nicotina crește agregarea plachetară, crescând riscul de ocluzie trombotică microvasculară și ischemie tisulară.

În plus, proliferarea hematiilor, a fibroblaștilor și a macrofagelor este redusă de către nicotină. Monoxidul de carbon diminuează transportul și metabolismul oxigenului, în timp ce acidul cianhidric inhibă sistemele enzimatice necesare metabolismului oxidativ și transportului de oxigen la nivelul celular. Vindecarea lentă a fost observată clinic la fumători cu răni rezultate din traume, boli sau proceduri chirurgicale.

10. Fumatul și inducția enzimatică

Fumatul poate interacționa cu terapia medicamentoasă atât prin mecanisme farmacocinetice, cât și farmacodinamice. Inducția enzimatică produsă de fumat poate să crească riscul de apariție a cancerului prin intensificarea activării metabolice a substanțelor cancerigene.

Iată încă zece motive extrem de importante pentru care poate fi începută lupta cu obiceiul de a fuma. Ținând cont și de contextul epidemilogic actual, este vital să nu ne auto-sabotăm buna funcționare a organismului și a sistemului imunitar.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS