9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateChimen pentru tuse, stomac și slăbit

Chimen pentru tuse, stomac și slăbit

Fructele de chimen au proprietăți terapeutice și pot fi folosite în scop medicinal. Ceaiul de chimen stimulează secrețiile bronhice și funcțiile stomacului.

Chimenul (Carum carvi) mai este cunoscut și sub numele de „chimion”. Conține lipide, minerale, glucide, taninuri și un ulei volatil bogat în carvonă și limonen.

Este un bun expectorant

Chimenul este un bun expectorant. Face secrețiile bronhice mai fluide și ajută la eliminarea excesului de mucus în cazul unei tuse sau congestii respiratorii. Are de asemenea proprietăți diuretice, galactogoge, vermifuge, carminative, antiinflamatoare și antiseptice la nivel gastro-intestinal.

Beneficii pentru stomac

Cele mai cunoscute utilizări ale chimenului vizează stomacul. Fructele sau semințele de chimen ajută la reglarea funcțiilor acestuia și remediază diverse probleme apărute la acest nivel. Consumul de chimen stimulează digestia și secrețiile gastrice. Combate cu succes flatulența și colicile. Datorită proprietăților antiseptice, este util și în colitele de fermentație sau de putrefacție.

Studiu: Ajută în sindromul metabolic

Cercetătorii iranieni au realizat recent (2019) un studiu clinic în care au analizat efectele uleiului esențial de chimion asupra profilurilor metabolice la pacienții cu sindrom metabolic. Uleiul esențial de chimion are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Iar stresul oxidativ și inflamațiile au implicații importante în patogeneza și complicațiile sindromului metabolic.

La studiu au participat 56 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, diagnosticate cu sindrom metabolic. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri: un grup a primit 75 mg de ulei esențial de chimion, iar celălalt grup a primit un gel placebo, de 3 ori pe zi zi.

Durata experimentului a fost de 8 săptămâni. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu ulei esențial de chimion a crescut indici antioxidanți importanți și a redus un marker care evaluează stresul oxidativ.

Reduce masa corporală

Un alt studiu realizat de iranieni în anul 2016 a arătat că dozele mari de chimion, administrate împreună cu lămâie verde (lime) timp de 2 luni au produs efecte benefice asupra greutății corporale, indicelui de masă corporală, glucozei a jeun și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale. Totodată, acest tratament a scăzut nivelul trigliceridelor, colesterolului total și colesterolului LDL. Studiul a fost realizat pe 72 de persoane cu exces de greutate corporală, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, timp de 2 luni.

Cum se administrează

Fructele de chimen pot fi folosite sub formă de ceai. Se pun 1 ½ lingurițe de chimen la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Infuzia rezultată se împarte în 3 rații egale, care se vor administra după cele 3 mese principale ale zilei. În caz de gaze și balonare, ceaiul de chimenul poate fi combinat cu alte plante similare, precum fenicul și coriandru.

Semințele de chimen pot fi adăugate întregi sau măcinate în preparatele culinare. Aroma chimenului se pretează la brânzeturile fermentate, supe, pâine și alte produse de patiserie, precum și la lichioruri. Dincolo de faptul că le dă o aromă deosebită, le face mai ușor digerabile pentru stomac.

Pentru a beneficia de calitățile terapeutice ale chimenului, este indicat ca acesta să se adauge la finalul preparării mâncărurilor, și nu în timpul fierberii. Expunerea la temperaturi duce la evaporarea uleiului său volatil bogat în compuși benefici.

Nu consumați chimen în doze mari.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS