24 C
Craiova
marți, 5 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăSanatateÎn următoarele zile vor ajunge în România primele doze din vaccinul anti-Covid realizat de Moderna

În următoarele zile vor ajunge în România primele doze din vaccinul anti-Covid realizat de Moderna

În România vor ajunge, în următoarele zile, primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna, aprobat recent la nivelul UE, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor.

“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact acealeași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Baciu, potrivit HotNews.

Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală

Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.
“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând, pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld e la Moderna. Trebuie să te asiguri, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a declarat secretarul de stat.

„Este exclus să fie combinate cele două doze“

“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare – se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.

Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna

Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

Scenariul potrivit căruia un vaccin nu ar putea proteja de coronavirus decât pentru câteva luni este răsturnat de directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel. Acesta crede că imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de ”câțiva ani”, deși compania trebuie să strângă mai multe date pentru o evaluare finală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS