11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePoluarea crește riscul bolilor de rinichi. România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității provocate de poluare

Poluarea crește riscul bolilor de rinichi. România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității provocate de poluare


Este cunoscut că aerul poluat crește riscul oamenilor de a dezvolta boli de inimă și pulmonare. Însă un nou studiu sugerează că ar putea crește și riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi.

Cercetătorii de la Universitatea Peking din Beijing au descoperit că riscurile ar fi semnificativ mai puternice în zonele urbane și în rândul bărbaților, adulților mai tineri și adulților fără alte condiții de sănătate, transmite 360medical.ro.

PM 10, asociate cu boli cronice renale

Oamenii de știință au analizat datele unui sondaj de la mai mult de 47.000 de adulți din China și au estimat nivelurile de poluare a aerului a fiecărei persoane. Ei au descoperit că 10,8% dintre participanți aveau boli renale cronice. Fiecare creștere a particulelor fine în suspensie (PM) de 10 micrograme pe metru cub de aer a fost asociată cu șanse de 1,3 ori mai mari de a avea boala.,,Deși calitatea aerului înconjurător s-a îmbunătățit substanțial în ultimii cinci ani în China, nivelul anual național de particule fine în suspensie din China depășește orientările Organizației Mondiale a Sănătății”, a declarat dr. Luxia Zhang, autorul studiului.

Și particulele 2.5 sunt periculoase, spun experții

Cercetătorii americani au descoperit că aerul poluat crește șansele de-a face tulburări neurologice grave, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer ori alte demențe. Experții au spus că legătura a fost observată chiar și la niveluri de poluare cu particule fine (PM2.5 particulele în suspensie) care sunt considerate sigure de către Agenția SUA pentru Protecția Mediului.

Poluarea afectează și oasele

Un alt studiu, realizat în India, a urmărit 3.700 de persoane din 28 de sate din afara orașului Hyderabad, acolo unde nivelul de particule poluante din aer era mult mai mare decât maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Concluzia a fost că poluarea aerului afectează și oasele, fiindcă expunerea la niveluri ridicate de particule fine poluante este legată de masa osoasă mai mică.

România, fruntașă la efectele poluării

În ceea ce privește România, poluarea aerului reduce durata de viață a locuitorilor țării noastre cu 3,44 ani, în medie, și provoacă circa 35.900 de decese premature în fiecare an în țară, arată un studiu realizat de cercetători germani, conform 360medical.ro. Locuitorii din România înregistrează a treia cea mai mare pierdere de speranță de viață din cauza poluării aerului din Europa, după cei din Bulgaria (3,86 ani, în medie) și Ungaria (3,5 ani).

Conform unui raport Eurostat din 2017, 14,6% din populația României era expusă la poluare sau alte probleme de mediu, țara noastră înregistrând cel de-al nouălea cel mai ridicat procent din UE. România se numără și printre statele europene cu cea mai mare rată a deceselor provocate de poluare, înregistrând peste 180 de decese suplimentare pe an la 100.000 de locuitori.

Poluarea omoară mai mulți oameni decât fumatul

Studiul care prezintă aceste date a fost publicat în 2019 și a reevaluat numărul deceselor provocate de poluare pe plan mondial. S-a ajuns la concluzia că poluarea aerului a provocat 8,79 milioane de decese pe plan mondial în 2015, mult peste estimarea anterioară, de 4,55 milioane decese.

Studiul concluzionează că poluarea omoară mai mulți oameni în prezent decât fumatul, responsabil de 7,2 milioane de persoane pe plan mondial în 2015.Din numărul de decese cauzate de poluare pe plan mondial, 790.000 au avut loc în Europa – din care 695.000 de decese în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Dintre aceste decese, între 40% și 80% au fost provocate de evenimente cardiovasculare, potrivit cercetătorilor germani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS