11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStomatolog Mihaela Iacob: Dulciurile și băuturile acidulate, inamicii sănătății dentare

Stomatolog Mihaela Iacob: Dulciurile și băuturile acidulate, inamicii sănătății dentare

Igiena dentară nu trebuie neglijată niciodată, dar cu atât mai mult în această perioadă, când tindem să consumăm cu toții mai multe dulciuri și produse nesănătoase. De Sărbători, tindem să consumăm mai multă cafea, să fumăm mai mult, să bem mai multe sucuri acidulate și să dăm iama în deserturi. Este cunoscut faptul că atât cofeina, cât și tutunul afectează sănătatea orală, iar băuturile acidulate și dulciurile sunt cei mai mari inamici ai danturii.

Medicul stomatolog Mihaela Iacob oferă câteva recomandări esențiale pentru protejarea sănătății dinților și pentru prevenția problemelor stomatologice, atât la adulți, cât și la copii.

Periajul de seară, obligatoriu

În agitația din această perioadă, trebuie să fim atenți la respectarea recomandărilor privind sănătatea dinților noștri, mai ales că e posibil să îi expunem mai des la factorii care o afectează.

Medicul atrage atenția să nu neglijăm igiena orală: „E foarte important să nu se neglijeze periajul dentar, să folosim ața dentară, apa de gură și, obligatoriu, să nu sărim peste periajul de seară. Este cel mai important periaj, pentru că pe timpul nopții, fiind gura închisă, se creează condiții de umiditate și se dezvoltă bacteriile, mâncarea rămâne pe dinți și apar cariile”, explică dr. Mihaela Iacob.

Dulciurile și băuturile acidulate, cei mai mari factori de risc

Cei mai mari factori de risc în această perioadă, dar nu numai, sunt dulciurile și băuturile acidulate, deoarece acidul atacă smalțul dinților, spune medicul. „Părinții trebuie să fie atenți la copii, pentru că aceștia uită să se spele pe dinți dacă nu îi trimit părinții la periaj, iar cei foarte mici trebuie ajutați”.

Deoarece este și sezonul citricelor, este bine de știut că după periaj nu este indicat ca acestea să fie consumate. „Trebuie evitat periajul dentar pentru o perioadă de 30-60 minute după consumul acestora deoarece smalțul este poros, iar periuța poate îndepărta un strat superficial – foarte subțire – de smalț. La fel se întâmplă și în cazul băuturilor acidulate”, spune dr. Iacob.

Controale periodice, inclusiv la copiii mici

Pe lângă îngrijirea constantă a dinților prin menținerea unei bune igiene orale, vizita periodică la medicul stomatolog este necesară pentru a preîntâmpina problemele sau pentru a le trata din timp.

Părinții ar trebui să îi aducă periodic pe copii la controale, chiar dacă nu îi doare nimic, în primul rând pentru a-i obișnui pe cei mici cu mediul de la stomatolog și cu medicul, transmite Mihaela Iacob:

„În general, părintele alege un medic stomatolog pentru copil și acesta se obișnuiește cu el, scăpând de reticența de a merge la dentist. Chiar dacă micii pacienți nu au o problemă acută, este bine ca ei să meargă la cabinet pentru această familiarizare”, recomandă specialistul.

Aici, medicul îi poate face un simplu periaj ușor, astfel încât copilul să se obișnuiască să deschidă gura, și poate căpăta încredere să vină să spună ce îl deranjează. Astfel, atunci când cresc, copiii vor ajunge să nu mai fie speriați de vizita la stomatolog. Apoi, controlul ar trebui să aibă loc din șase în șase luni.

Și pentru adulți este valabil acest control periodic, bianual: „Ar fi bine să nu mai stea până îi doare pentru că e mult mai ușor și mult mai puțin dureros să tratezi problemele din timp. Iar la vizita de 6 luni se face detartrajul, se face periajul, ajutând la menținerea sănătății dentare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS