11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii pentru mahmureala după Sărbători

Remedii pentru mahmureala după Sărbători

Este perioada Sărbătorilor. Ne reunim cu cei dragi, mergem la petreceri, iar unii dintre noi tindem să bem un pahar în plus. Starea de greaţă, durerea de cap şi ameţeala cu care ne trezim uneori după o petrecere pot dispărea cu ajutorul unor remedii potrivite.

Mahmureala apare în urma metabolizării alcoolului în ficat

Mahmureala este o reacție firească a organismului, ce apare în urma metabolizării alcoolului în ficat și a eliberării unei substanțe toxice, numită acetaldehidă. Această stare nu apare aproape deloc sau este de o intensitate foarte mică atunci când bei lent o cantitate mică de alcool, și, eventual, o asociezi cu mâncare (pentru că organismul tău are timp să proceseze și să elimine treptat alcoolul). În schimb, atunci când consumi o cantitate mai mare de alcool, când nu ai mâncat înainte ori când nu faci pauză între pahare, corpul tău reacționează la nivelul crescut de acetaldehidă, la fel cum ar face-o în cazul unei intoxicații, potrivit doc.ro.

Alcoolul acționează în organism ca factor de stres

Alcoolul acționează în organism ca factor de stres: crește tensiunea arterială; sunt eliberate în sânge mai multe substanțe decât este necesar: lipide, zaharuri, cortizon.

Organismul folosește energie pentru înlăturarea alcoolului

Organismul folosește energie pentru înlăturarea alcoolului. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, „fură” 80% din oxigenul necesar funcționării acestui organ. Astfel, alcoolul devine un „parazit metabolic”.

Celulele cardiace și cele nervoase suferă cel mai mult sub influența alcoolului

Celulele cardiace și cele nervoase au cel mai ridicat consum de oxigen și suferă cel mai mult sub influența alcoolului. Abuzul de alcool și consumul matinal „pe stomacul gol” duc la malnutriție. Organismul este lipsit de proteine, substanțe minerale și vitamine. Pe lângă reducerea aportului acestor elemente importante din hrană, excesul de etanol are ca efect reducerea progresivă a capacității intestinului subțire de a resorbi substanțe importante ca: vitamina B1, acidul folic, iar mai târziu sodiu si apa.

La ce pericole te expui când consumi alcool

Incapacitatea progresivă a intestinului subțire de a absorbi substanțe vitale bunei funcționări a organismului (vitaminele A și C, săruri minerale) duce, în timp, la tulburări nervoase și tulburări cu origine somatică. Pierderea calciului, a fosfaților și a vitaminei D, ca urmare a consumului de alcool, duc la pierderea masei osoase și la creșterea pericolului de fracturare. Inflamațiile mucoaselor gastrice și duodenale, precum și fisurile la nivelul inferior al esofagului duc la sângerări grave. Consumul permanent de alcool creste de zece ori mai mult riscul de îmbolnăvire de cancer esofagian.

Ce alimente și băuturi să consumi ca să îți revii din mahmureală

Atunci când te confrunți cu mahmureala, consumul unor alimente sau băuturi te poate ajuta să îți revii mai repede.

Apa, cel mai bun remediu pentru mahmureală

Apa este cel mai bun remediu pentru mahmureală. Alcoolul deshidratează organismul, iar apa este esențială ca să îți revii după mahmureală. Alege apă plată cu conținut scăzut de sodiu sau apă alcalină.

Ceaiul Verde poate înlocui cu succes cafeaua

Ceaiul Verde este energizant, cu un gust răcoritor și poate înlocui cu succes cafeaua. Ceaiul de ghimbir și de mentă – alungă greața și au un efect calmat asupra stomacului. 

Băuturi energizante cu electroliți

Greața, amețeala și extenuarea apar datorită lipsei de electroliți. Asigură-te că ai la îndemână astfel de băuturi revigorante sau aplează la apa de cocos. Aceasta care conține atât electroliți, cât și vitamine și antioxodanți care te ajută să îți revii mai repede după o noapte în care ai petrecut.

Orice suc pe care îl poți prepara din fructe sau legume

Orice suc pe care îl poți prepara din fructele sau legumele din frigider ajută la reglarea echilibrului electrolitic.

Zeama de varză acră este un remediu popular recunoscut

Tradiționala zeamă de varză acră este un remediu popular recunoscut. De asemenea, sunt bune și ciorbele acre, care au o mulțime de substanțe nutritive provenite de la legume și zarzavaturi de care are nevoie organismului tău deshidratat.

Bananele te ajută să îți refaci rezervele de potasiu

Alcoolul duce la deshidratare și la pierderea mineralelor de sodiu și potasiu. Bananele, prin conținutul ridicat de potasiu, te ajută să îți refaci rezervele de potasiu din organism și să te recuperezi după o noapte în care ai consumat alcool.

Mâncarea de dimineață ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul scăzut al glicemie contribuie la apariția unor simptome specifice mahmurelii. Mâncarea de dimineața ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge pentru a ameliora parțial acest disconfort.

Nucile ajută la reducerea simptomelor

Consumul de alcool îți diminuează resursele de magneziu din organism. Nucile ajută la reducerea simptomelor și la refacerea depozitelor.

Spanacul conține cantități importante de folat

Spanacul conține cantități importante de folat, iar studiile au demonstrat că alcoolul blochează absorbția folatului. Iar refacerea nivelului de folat din organism este extrem de importantă.

Ce nu este recomandat

De cealaltă parte, nu sunt recomandate mâncărurile grase și nici sucurile de citrice, pentru că riști să îți irite stomacul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS