9 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Sfaturi pentru a evita excesele culinare de sărbători

Sfaturi pentru a evita excesele culinare de sărbători

Pentru mulți dintre noi, perioada sărbătorilor de iarnă este o adevărată provocare. Mesele în familie înseamnă, de cele mai multe ori, excese culinare. Mâncăruri bogate în grăsimi, pe bază de carne, dulciuri, băuturi carbogazoase și alcoolice care suprasolicită sistemul digestiv, mai ales după o perioadă lungă de post, toate aceste pot duce la dezechilibru la nivelul florei intestinale.

În multe cazuri, excesele duc la prezența în unitățile de urgență, lucru care poate fi evitat prin respectarea unor sfaturi simple, potrivit iowemed.ro.

Porțiile de mâncare să fie mici

Este foarte important ca porțiile de mâncare să fie mici, mai ales că aportul caloric al sortimentelor pregătite de Sărbători este foarte mare. Chiar dacă este greu, încercați să reduceți cantitatea porției de mâncare de la mesele de Crăciun și Revelion. Puteți mânca mai des, dacă simțiți nevoia, dar porțiile nu trebuie să depășească 150-200 g.  Organismul va putea face mult mai ușor digestia, iar riscurile de a face un exces scad.

Alternați mâncărurile ușoare cu cele grase și ”presărați” alimente sănătoase

Este foarte adevărat că bucătăria românească are mâncăruri grase, în general, mai ales în perioada Sărbătorilor. Încercați însă următorul lucru: alternați mâncărurile ușoare cu cele grase și ”presărați” alimente sănătoase, ori de câte ori puteți: fructe, legume, semințe care să ajute digestia. În acest fel, nu veți da peste cap digestia și vă veți simți bine pe toată durata sărbătorilor.

Încercați să nu exagerați cu alcoolul

Nu numai mâncarea în exces, ci și alcoolul în exces poate dăuna. Încercați să nu exagerați cu alcoolul, nu face casă bună cu alimentele grase și consumul excesiv de mâncare. Mai mult, dacă suferiți de diferite afecțiuni medicale, acesta ar trebui să fie un impediment în plus. De asemenea, evitați băuturile foarte dulci. Celebrul lichior de ouă, de exemplu, este foarte greu procesat de corp, fiind și un adevărat festin caloric.

Apa ajută de fiecare dată

Apa ajută de fiecare dată. Consumați cât mai multe lichide, pentru a ajuta digestia. Mai mult chiar, apa reduce și pofta de mâncare, pentru că organismul va avea senzația că este plin,în momentul în care consumați apă.

Faceți drumuri prin casă sau afară și puneți corpul în mișcare

Acest lucru nu înseamnă neapărat să începeți să faceți exerciții fizice în casă, dar încercați, pe cât de mult posibil, să nu rămâneți excesiv de mult în pat, canapea, folosiu sau scaun. Faceți drumuri prin casă sau afară și puneți corpul în mișcare. În acest fel, ajutați și digestia, dar și întregul organism, care nu se va mai simți copleșit de procesarea mâncărurilor.

Dacă respectați aceste sfaturi, cu siguranță veți evita situațiile neplăcute, cum ar fi indigestiile, care pot crea o mare stare de disconfort.

Pintre simptomele indigestiei alimentare se numără: dureri abdominale; senzaţie de arsură abdominală; râgâieli; senzaţie de sațietate după o masă care durează mai mult decât în mod normal; greață; abdomen umflat/balonare.

Și nu uitați, stări precum supărare sau nervi pot influența și ele starea generală de bine a organismului, așa că…fiți fericiți, alături de cei dragi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – FC Botoșani 1-0. E bine „leilor”,...

Vicecampioana României, Universitatea Craiova, s-a impus la limită, scor...

ȘTIRI GdS

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, oprit pe parcursul studiului...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, Abivax, a fost oprit pe parcursul studiului clinic pentru „lipsa de eficacitate”.

Danemarca şi Austria recomandă administrarea vaccinului AstraZeneca şi la...

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani,...

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România. Varianta B.1.351 a fost...

Prioritate la vaccinare pentru pacienții cu transplant

Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de...

Obezitatea, factor major de risc în decesele COVID-19

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în ţări cu o rată ridicată a obezităţii, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului...

Tulpina africană a COVID-19, identificată în România

Tulpina sud-africană a COVID-19 a fost identificată în România, în urma analizării de către Grupul Medlife a unui nou lot de 93 de probe...