10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEpidemiolog: Vaccinarea pe tot parcursul vieții nu e promovată în România. Nu e suficient să vaccinăm doar copii

Epidemiolog: Vaccinarea pe tot parcursul vieții nu e promovată în România. Nu e suficient să vaccinăm doar copii

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a afimat recent, în cadrul unei dezbateri, că România este mult în urmă față de alte state europene la capitolul prevenție și trebuie luate măsuri.

Aceasta spune că, deşi se vorbeşte foarte mult despre prevenţie în domeniul sănătăţii şi există şi acte normative în acest sens, nu se face nimic concret, iar consecinţele se văd clar. Specialistul spune că România se concentrează în continuare numai pe scheme de vaccinare în principal pentru copii, ceea ce nu este suficient.

E nevoie de o atitudine ofensivă

În opinia președintelui Societății de Epidemiologie, în materie de prevenţie trebuie să se treacă la o atitudine „mai ofensivă”.

„La partea aceasta de prevenţie se pare că noi suntem în urmă cu mulţi ani faţă de alte ţări. (…) Vorbim foarte mult de prevenţie, poate avem şi acte normative, dar, în realitate, nu se face nimic şi consecinţele se văd foarte clar din estimările acestea statistice, care, în esenţă, sunt doar vârful aisbergului fenomenelor morbide din România. Cu alte cuvinte, eu cred că de la această atitudine defensivă în problema prevenţiei trebuie să trecem într-o atitudine mai ofensivă, mai implicată, mai practică şi să încercăm să facem ceva”, a explicat Azoicăi, la dezbatere online organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, conform Agerpres.

Vaccinarea pe tot parcursul vieții trebuie promovată și în România

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie, problema vaccinării pe tot parcursul vieţii este promovată atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în întreaga lume.

„Istoric am moştenit calendare de vaccinare care sunt adresate vârstei copilăriei şi este foarte bine şi trebuie să le menţinem în continuare, pentru că situaţia, în continuare, ne obligă să facem lucrul acesta. Din nefericire, parcă facem abstracţie sau închidem ochii vizavi de adultul tânăr, de adolescent, de adultul cu comorbidităţi, indiferent de grupa de vârstă la care se află, şi comorbidităţile ştim că sunt multiple în România. (…) Istoric am rămas doar pe ideea sau pe practica vaccinării doar la categoriile de vârstă mică – la copii”, a explicat Doina Azoicăi.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării pacienţilor cronici pe durata întregii vieţi şi adresează un apel către factorii decidenţi din sistemul de sănătate de a realiza şi implementa o politică publică în acest sens.

Pacienții cronici vor vaccinuri compensate

Și Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a lansat săptămâna trecută un apel la nevoia de vaccinare.
„Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporţie suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populaţia în general şi pacienţii cu afecţiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct.

Conform specialiştilor, adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.

„În acest context, COPAC solicită autorităţilor creşterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienţii cronici şi promovarea vaccinării pe durata întregii vieţi pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare”, afirmă sursa citată.
Coaliţia a organizat o dezbatere online care a avut ca temă vaccinarea pe durata întregii vieţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS