20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerapia intensivă pentru Covid de la Judeţean, în blocaj: "E evident că nu vom mai face faţă"

Terapia intensivă pentru Covid de la Judeţean, în blocaj: „E evident că nu vom mai face faţă”

Secţia de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova lucrează la capacitate maximă de o bună perioadă de timp. Zilnic apar situaţii cu pacienţi care ar trebui transferaţi la alte spitale suport pentru a le face loc pacienţilor critici într-un salon ATI. Însă, de multe ori, aceşti pacienţi rămân blocaţi în Spitalul Judeţean, care trebuie să găsească soluţii.

Conducerea a informat DSP Dolj despre problemele cu care se confruntă şi aşteaptă ca alte spitale să intre pe lista unităţilor suport Covid pentru a putea debloca secţia de terapie intensivă. Spitalul CFR ar urma să intre din nou pe lista unităţilor medicale care asigură suportul pentru pacienţii Covid, inclusiv pe zona de terapie intensivă.

Laurenţiu Ivanovici: „Ne blocăm”

Conducerea SJU Craiova spune că, din lipsa de locuri, spitalul nu mai poate accepta transferuri. Dar chiar şi aşa, există mulţi pacienţi care se pozitivează în spital şi care necesită îngrijire.

„În terapie intensivă mai avem pacienţi care nu trebuie să fie ventilaţi, necesită oxigen prin mască. Pe aceştia, îi mutăm în altă zonă ca să deblocăm ATI-ul. Mai sunt şi pacienţi a căror stare se îmbunătăţeşte şi trebuie să îi transferăm către alte spitale. Mai avem pacienţi pe secţiile de specialitate pe care noi nu suntem suport Covid şi ar trebui mutaţi în unităţile medicale care sunt, dar aici apare problema că şi aceste unităţi ne transmit că nu au locuri. Şi nu sunt preluaţi pacienţii. Se întâmplă alteori să vină ambulanţa după 5-7 ore”, transmite managerul Laurenţiu Ivanovici.

În astfel de situaţii, pentru a putea debloca ATI-ul şi pentru a trata pacienţii critici care sunt în aşteptare, trebuie găsite noi soluţii, spune directorul interimar. „Trebuie să îi ţinem noi pe aceşti pacienţi pentru care spitalul nostru nu e spital suport şi trebuie să găsim spaţii. Ni se întâmplă zilnic. Mulţi din pacienţii din terapia intensivă au internare pe secţii medicale. Ori, e clar că ne blocăm. Trebuie găsite soluţii pentru transfer. Am informat DSP-ul despre această situaţie în ultimele zile şi am trimis şi o adresă scrisă”, adaugă Ivanovici.

DSP: Spitalul CFR, propus ca spital suport inclusiv pentru ATI

DSP răspunde SJU Craiova că a înaintat Ministerului Sănătăţii propunerea de includere în lista spitalelor suport pentru pacienţii Covid a spitalului CFR, inclusiv pentru ATI. „Am primit răspuns că urmează să fie devină şi alte spitale suport Covid, sperăm să se întâmple cât mai curând acest lucru. E evident că nu vom mai face faţă”, precizează managerul Spitalului Judeţean.

De asemenea, DSP Dolj precizează Ordinul MS 555/2020 în vederea pregătirii spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienţilor critici, în cazul extinderii crizei şi depăşirii capacităţii spitalelor de boli infecţioase, se vor identifica zone (bloc operator, saloane de izolare) unde activitatea ATI să se poată extinde la nevoie, pentru a asigura îngrijirea pacienţilor critici Covid, preferabil într-o zonă separată de spaţiul unde sunt îngrijiţi pacienţii critici cu alte patologii.

SJU a identificat, între timp, spaţiile unde va fi extinsă secţia de terapie intensivă cu alte 10 paturi. Noile locuri vor fi amenajate lângă secţia ATI de la etajul IV. „Suntem în reorganizare și vom demara procedura de recrutare personal ATI”, anunţă directorul spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS