6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânii, reticenţi în privința vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2

Românii, reticenţi în privința vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2

Românii se numără printre popoarele cele mai reticente în privința vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2. Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos în 28 de țări din lume, inclusiv România, doar 57% sunt dispuși să se vaccineze după ce un vaccin anti-Covid-19 va deveni disponibil. Sondajul a fost realizat în perioada iunie-septembrie. Procentul plasează România printre ultimele țări în privința acceptării vaccinului.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 20.000 de adulți din 28 de țări. La nivel global, 74% dintre adulții chestionați doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus, după ce vaccinul va fi disponibil, potrivit 360medical.ro.

Cel mai mare nivel de acceptare este în China

Cel mai mare nivel de acceptare este în China. Aici 97% dintre persoanele chestionate sunt de acord cu vaccinarea. China este urmată de Brazilia (88%), Australia (88%) și India (87%).

India și Brazilia, pe locurile 2, respectiv 3

India și Brazilia sunt pe locul 2, respectiv 3 după numărul de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2, după Statele Unite.

La polul opus, România, Ungaria, Polonia şi Rusia

La polul opus, printre țările în care o proporție mare a populației este reticentă privind vaccinarea anti-Covid-19 se numără România (57% dintre respondenți vor să se vaccineze), Ungaria, Polonia (ambele 56%) și Rusia (54%).

În România, 43% dintre cei chestionați se opun vaccinării anti-Covid-19

Sondajul mai arată că, în România, 43% dintre cei chestionați se opun vaccinării anti-Covid-19. De asemenea, există diferențe mari între sexe: 68% dintre bărbați și doar 49% dintre femei intenționează să se vaccineze.

66% dintre persoanele tinere vor să se vaccineze

Pe grupe de vârstă, 66% dintre persoanele tinere (cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani) și 66% dintre persoanele peste 55 ani vor să se vaccineze, comparativ cu 51% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 ani.

“Deși ne așteptam ca persoanele mai mature să aibă o atitudine pro-vaccinare, având în vedere că sunt în grupul de risc, deschiderea tinerilor spre vaccinare nu este total surprinzătoare și este cel mai probabil generată de dorința lor de a reveni la normalitate, de a scurta astfel perioada pandemiei printr-o imunizare cât mai rapidă”, a declarat Laura Arpad, manager în cadrul Ipsos România.

Potrivit sondajului, principalele motive invocate de cei care sunt reticenți în legătură cu vaccinarea sunt teama de reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS