12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum funcționează vaccinul AstraZeneca și cum respectă instrucțiunile genetice

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca și cum respectă instrucțiunile genetice

Vaccinul anti-covid-19 al AstraZeneca respectă cu precizie instrucțiunile genetice programate de dezvoltatorii săi pentru a provoca un răspuns imun puternic, potrivit unei analize amănunțite desfășurate de cercetători independenți din Marea Britanie, transmite Reuters.

”Vaccinul face tot ceea ce trebuie, asta înseamnă vești bune în lupta contra bolii”, a spus David Matthews, expert în virusologie la Bristol University, coordonatorul studiului.

AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu cercetători de la Oxford University, este considerat unul dintre liderii din cursa mondială. Primele date privind ultimele faze ale testelor clinice, desfășurate pe scară largă în mai multe țări, printre care Brazilia, Statele Unite și Marea Britanie, sunt așteptate până la sfârșitul anului.

Vaccinul, cunoscut fie ca ChAdOx1 fie drept AZD1222, este produs prin folosirea unui virus de răceală comună (adenovirus) de la cimpanzei, ștergându-se aproximativ 20% din instrucțiunile genetice ale virusului. Acest lucru înseamnă că virusul nu se poate înmulți, nici să provoace boli la oameni.

Cercetătorii din Bristol s-au concentrat pe evaluarea modului – cât de des și cât de precis – în care vaccinul copiază și folosește instrucțiunile genetice ”programate” în el de cei care l-au dezvoltat.

Aceste instrucțiuni sunt pentru crearea proteinei din ”țepii” Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19.

Odată ce această proteină este produsă, sistemul imunitar reacționează la ea, învățând sistemul imunitar să identifice o infecție Covid-19 reală.

”Este un studiu important pentru că am putut să confirmăm că instrucțiunile genetice care formează baza acestui vaccin sunt respectat în mod corect la intrarea într-o celulă umană”, a spus Matthews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS