-6 C
Craiova
vineri, 27 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Un tratament nou pentru leucemie a dat rezultate la pacienți care nu mai aveau soluții terapeutice

Un tratament nou pentru leucemie a dat rezultate la pacienți care nu mai aveau soluții terapeutice

Speranță pentru pacienții cu leucemie care nu au răspuns la transplantul cu celule stem.

O nouă terapie cu celule CAR-T pentru leucemie limfoblastică acută (LLA) dezvoltată în Italia a obținut rezultate pozitive în studiile clinice. Pacienții care au participat la studiul clinic, 4 copii și 9 adulți, se aflau într-un stadiu avansat al bolii și nu mai existau alte soluții terapeutice. Aproape 86% au răspuns la tratament cu dispariție aproape completă a tumorii.

Celulele CARCIK, tratamentul viitorului?

Celulele dezvoltate în laborator de cercetătorii italieni au fost numite CARCIK și au demonstrat că au activitate antitumorală.

Noua terapie cu celulele CARCIK a fost testată într-un studiu clinic realizat în Italia, în laboratoarele de cercetare ale Fundației Tettamanti, coordonat de Centrul de Hemato-Oncologie Pediatrică al unei fundații din zonele Monza și Brianza, cu colaborarea Spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo, arată un studiu prezentat recent în The Journal of Clinical Investigation, citat de Mediafax.

În rândul pacienților tratați cu cea mai mare doză, aproape 86% au răspuns la tratament până la dispariția completă a tumorii.

Conform Agenției ANSA, este vorba despre celule CAR-T obținute din celulele T ale sistemului imunitar al donatorilor sănătoși și modificate în laborator în așa fel încât să le fie sporită capacitatea de a recunoaște și distruge celulele canceroase.

Rezultate la pacienții la care boala recidivase

Celulele CARCIK au fost administrate pacienților pediatrici și adulți cu LLA care au recidivat după transplantul de celule stem hematopoietice în variantă alogenă.

Studiul arată că celulele se extind și persistă mult timp în organism, având o activitate antitumorală promițătoare. Din pacienții tratați cu cea mai mare doză de aceste celule, aproape 86% au răspuns cu o dispariție completă a tumorii.

Cercetătorii au testat patru doze diferite de celule CARCIK îndreptate împotriva antigenului CD19 și au tratat în total de 4 copii și 9 adulți cu leucemie limfoblastică acută.

La 6 din 7 pacienți tratați cu doza maximă, tumora a dispărut

Pacienții au trecut anterior prin alte tratamente și au beneficiat de cel puțin unui transplant de celule stem, însă boala a recidivat. Persoanele incluse în studiu se aflau într-un stadiu avansat al bolii, pentru care nu mai existau alte opțiuni terapeutice disponibile.

La patru săptămâni după perfuzia cu celule CARCIK, șase dintre cei șapte pacienți tratați cu cele mai mari doze au obținut dispariția tumorală completă. În plus, celulele CARCIK administrate s-au extins puternic și s-a dovedit că persistă în organism timp de până la 10 luni, mai arată studiul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Vâlcea: Accident mortal pe Valea Oltului

Șoferul unui autocamion a murit azi noapte...

ȘTIRI GdS

Vâlcea: Accident mortal pe Valea Oltului

Șoferul unui autocamion a murit azi noapte în urma unui grav accident petrecut pe DN 7, în localitatea vâlceană Câineni. Potrivit IPJ...

Contre și șicane în videoședința Consiliului Local Craiova

Prima ședință ordinară a noului Consiliu Local Craiova a avut loc online. Întrunirea a fost în format video, așa că ea a generat discuții aprinse, care au durat mai bine de trei ore.

Începe procesul şoferului acuzat că a ucis în bătaie...

Curtea de Apel Craiova a dispus începerea judecăţii în dosarul în care un craiovean de 31 de ani este acuzat că a bătut un bărbat de 41 de ani, din Grădinile, Olt. Victima a decedat după câteva zile, la un spital din București. Incidentul a avut loc în decembrie 2019, în Craiova.

Antioxidanții – marketing sau eficacitate dovedită?

Celulele corpului se află sub amenințarea constantă a radicalilor liberi, substanțe ce rezultă în mod inevitabil în urma transformării alimentelor în energie,...

Salubritatea, obligată să spele și să dezinfecteze tomberoanele

Operatorul de salubritate din Craiova va fi obligat de acum înainte să spele și să dezinfecteze tomberoanele de gunoi. Operația se va...

Eleva din Craiova care a reușit să facă performanță...

Eleva din Craiova care a reușit să facă performanță internațională și în pandemie