10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePoate apa rece să vindece demența?

Poate apa rece să vindece demența?

Înotul în apă rece poate proteja creierul de boli degenerative precum demența, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge, potrivit BBC.

Într-o premieră mondială, o proteină „șoc rece” a fost găsită în sângele înotătorilor din Londra. S-a demonstrat că proteina încetinește apariția demenței și chiar repară unele dintre daunele pe care le provoacă la șoareci. Prof. Giovanna Mallucci, care conduce Centrul Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie la Universitatea din Cambridge, spune că descoperirea ar putea îndrepta cercetătorii spre noi tratamente medicamentoase care ar putea ajuta la menținerea demenței la distanță. Cercetarea – deși promițătoare – se află într-un stadiu incipient, dar se concentrează pe capacitatea de hibernare pe care o păstrează toate mamiferele, care este determinată de expunerea la frig. Există deja peste un milion de persoane cu demență în Marea Britanie și se așteaptă ca totalul să se dubleze până în 2050. Cercetătorii caută noi modalități de tratare a afecțiunii, deoarece opțiunile actuale au un impact limitat.

Urși și arici

Medicii știu de zeci de ani că răcirea oamenilor poate – în anumite circumstanțe – să le protejeze creierul. Persoanele cu leziuni ale capului și cele care au nevoie de operații cardiace sunt adesea răcite în timpul intervenției chirurgicale, la fel și bebelușii. Ceea ce nu a fost atât de bine înțeles a fost de ce frigul are acest efect protector. Legătura cu demența constă în distrugerea și crearea sinapselor – conexiunile dintre celulele din creier. În stadiile incipiente ale Alzheimerului și ale altor boli neuro-degenerative, aceste conexiuni ale creierului se pierd.

Acest lucru duce la cascada de simptome asociate demenței – inclusiv pierderea memoriei, confuzie și schimbări de dispoziție – și, în timp, moartea celulelor cerebrale întregi. Ceea ce l-a intrigat pe prof. Mallucci a fost faptul că conexiunile creierului se pierd atunci când hibernează animale, cum ar fi urșii, aricii și liliecii. Aproximativ 20-30% din sinapsele lor sunt eliminate, deoarece corpurile lor păstrează resurse prețioase pentru iarnă. Dar când se trezesc primăvara, acele conexiuni sunt reformate în mod miraculos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS