27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate4 noi focare Covid în Dolj. DSP: Mai îngrijorătoare sunt focarele familiale

4 noi focare Covid în Dolj. DSP: Mai îngrijorătoare sunt focarele familiale

În ultimele zile numărul de cazuri Covid raportate zilnic la nivelul Doljului a crescut. La sfârşitul săptămânii, au apărut focare la Uzina Ford, la CFR şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar şi la Unitatea Medico-Socială din Pleniţa. Totuşi, la Ford şi CFR, cazurile sunt răspândite în secţii.

Ford şi CFR, cazuri disparate

Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, spune că la CFR şi Ford nu există focare propriu-zise, momentan, pentru că angajaţii depistaţi pozitiv nu lucrează în aceleaşi departamente. „Ford este un fel de oglindă a oraşului, dacă e să facem proporţia între numărul de angajaţi şi numărul de infectaţi. Nu este chiar un focar, pentru că sunt cazuri de la secţii diferite”, spune Popescu. Acesta spune că Ford desfăşoară ancheta epidemiologică sub supravegherea DSP şi că se fac testări în secţiile unde au fost identificaţi angajaţii cu Sars-Cov2.

Reprezentanţii Ford spun că dispersia cazurilor e foarte mare, acestea fiind identificate la distanţă mare unele faţă de altele. Aceştia spun că măsurile sunt clar stabilite la nivelul fabricii şi că producţia nu este afectată în acest moment.

Şi la CFR cazurile ar fi răspândite în cadrul mai multor departamente, menţionează cei de la DSP.

Cât despre SJU Craiova, managerul Laurenţiu Ivanovici menţionează că este vorba despre 5 cazuri identificate la personal de la Unitatea de Primiri Urgenţe în perioada 11 -30 septembrie.
Un alt focar a apărut la Unitatea Medico-Socială de la Pleniţa, unde 5 angajaţi şi 7 beneficiari au fost testaţi pozitiv. Cei 5 angajaţi au fost internaţi, iar beneficiarii sunt monitorizaţi la nivelul unităţii, din spusele reprezentatului DSP.

Focarele familiale, cele mai îngrijorătoare

În ciuda acestor focare nou apărute, mai îngrijorătoare sunt focarele familiale, subliniază Ştefan Popescu. ” Avem foarte multe focare familiale de 3-4 cazuri. Acestea sunt îngrijorătoare pentru că arată cât de extinsă e transmiterea comunitară. Sunt mult mai greu de controlat, de aici pleacă multe infectări, pentru că aceşti oameni au intrat în contact cu colegi de serviciu, cu colegi de şcoală, unde e vorba de copii”, spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS