8 C
Craiova
marți, 27 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Rafila: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Rafila: Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că, în prezent, în România există o transmitere comunitară intensă. Nu este exclus ca în această săptămână să ajungem la 2.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

Alexandru Rafila a declarat, astăzi, că a fost îngrijorat de cifrele văzute la raportarea testelor făcute duminică, potrivit Digi24.

„Sunt îngrijorat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică. Pe de o parte am avut un record pentru o zi de duminică, peste 1.200 de cazuri pozitive, şi am avut 20% dintre probele testate pozitive. Asta mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă.

Nu este exclus ca, în această săptămână, să înregistăm acea cifră la care toată lumea face referire, 2.000 de cazuri. În mod evident am avut o creştere în cele două săptămâni care au trecut cu peste 1.700 de cazuri în câteva zile. Este de aşteptat ca pe măsură ce nivelul probelor, procentul probelor pozitive creşte să avem şi în această săptămână o evoluţie în acelaşi sens”, a afirmat Rafila.

„Sunt în jur de 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID“

El a fost întrebat ce se poate face dacă nu mai sunt locuri în spitalele COVID din Bucureşti.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care coordonează la nivel naţional repartiţia persoanelor bolnave care au nevoie de Terapie Intensivă, va găsi o soluţie pentru un timp, dacă numărul acestor cazuri totuşi rămâne limitat. Se pot şi se fac lucrurile astea.

Au fost transferaţi cu ambulanţe, chiar cu avionul, persoane care au nevoie de asistenţă de Terapie Intensivă în alte oraşe care aveau locuri disponibile. Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsură ce capacitatea se apropie de un nivel maxim.

Avem ocupat cam 55% din capacitate. Sunt în jur de 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID. Dacă acest procent va continua să crească într-un ritm accelerat, atunci pot apărea probleme foarte serioase şi trebuie o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii.

Lucrurile se complică şi, din cauza asta, sper să fim suficient de înţelepţi şi de precauţi să nu repetăm o experienţă prin care au trecut ţări ca Italia sau Franţa sau Spania”, a explicat reprezentantul României la OMS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:04:20

SUA: Judecătoarea Barrett, confirmată la Curtea Supremă

Magistrata conservatoare Amy Coney Barrett a fost...

ȘTIRI GdS

Ordonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme...

Autorităţile au anunţat că din această săptămână bolnavii Covid asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi monitorizaţi de medicii de familie. Dar...

Noi gene asociate autismului şi altor patologii neurologice, descoperite...

Cercetătorii dintr-o echipă internaţională, care a avut o importantă participare spaniolă, au descoperit noi gene asociate autismului şi altor tulburări neurologice, relatează...

DSP Dolj vrea ca Spitalul CFR şi Spitalul Militar...

Spitalul CFR şi Spitalul Militar din Craiova ar putea să devină unităţi suport pentru Covid-19, susţine Iuliana Manea, director adjunct DSP Dolj.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca,...

Vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca, generează un răspuns imun robust la persoanele în vârstă. Aceasta este categoria...

Managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova: „Nu staţi acasă...

Directorul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, Laurenţiu Ivanovici, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care...

Va începe vaccinarea personalului medical de săptămâna viitoare, în...

În Marea Britanie, autoritățile responsabile de sănătatea publică sunt pregătite să înceapă distribuirea vaccinului Oxford AstraZeneca începând de lunea viitoare, potrivit The...