6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânii nu cred că diabetul de tip 2 e o boală gravă

Românii nu cred că diabetul de tip 2 e o boală gravă

Mulți români nu sunt conștienți că diabetul zaharat de tip 2 este o boală gravă, deși unul din 10 suferă de această afecțiune, arată un studiu al Forumului Român de Diabet.
Studiul, realizat în perioada iulie-august, menționează că persoanele cu diabet au riscuri mult mai mari să facă forme severe de Covid-19 din cauza fluctuațiilor glicemice și complicațiilor bolii.

Riscuri mari asociate infecţiei cu Covid

Forumul Român de Diabet citează și un studiu realizat de Universitatea din Nantes (Franța), care arată că 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și Covid-19 mor în cel mult o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au forme severe de boală și au nevoie de ventilare mecanică.

“Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a afirmat președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Romulus Timar, citat în comunicat.

Mulţi români nu cred că diabetul zaharat e o boală gravă

Diabetul zaharat nu este considerat o boală gravă de către mulți români, fiind clasată de respondenți pe nivelul 6 într-o scară a gravității de la 1 la 10.

Totuși, peste jumătate (55%) dintre respondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2, menționând consumul de zahăr ca element determinant în apariția bolii și renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție.

Majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre respondenți se declară ca fiind sedentari.

De asemenea, 31% dintre persoanele chestionate declară că și-au verificat ultima dată glicemia cu peste un an în urmă sau nu au făcut această analiză niciodată.
70% dintre repondenți înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2, dar 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază, iar 23% dintre tinerii de 25-35 de ani intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei.

Unul din patru români din mediul urban a afirmat, în mod greșit, că diabetul zaharat se poate vindeca și doar 3 din 5 cunosc care este organul a cărui funcționare deficitară duce la diabet zaharat – pancreasul.

7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii

În România există 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2, care beneficiază de tratament prin Programul Național de Diabet Zaharat. Șapte din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare, mai arată studiul.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 608 persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 25-45 ani, cu acces la internet și are un grad de eroare de +/-3.96%. Analiza acestui eșantion a relevat o realitate interesantă în privința diabetului zaharat tip 2: 63% din repondenți nu suferă de diabet zaharat, dar 45% cunosc pe cineva cu diabet zaharat, în timp ce 5% sunt diagnosticați cu diabet zaharat, cu toate că, cel puțin teoretic, nu se află în grupa de risc pentru diabetul zaharat tip 2. Totodată, studiul a funcționat și ca un instrument de evaluare a riscurilor de diabet zaharat în rândul celor intervievați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS