22 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Sinucideri prezise pe baza inteligenţei artificiale

Sinucideri prezise pe baza inteligenţei artificiale

Un algoritm care are la bază Inteligența artificială (AI) poate prezice sinuciderile într-o populație generală, obținând o precizie bună prin includerea informațiilor din bazele de date vizavi de controalele de sănătate de rutină. În opinia cercetătorilor, un astfel de instrument este deosebit de util în regiunile lumii în care bolile mintale sunt puternic stigmatizate, iar asistența medicală mentală este astfel evitată asiduu, informează 360medical.ro.

Algoritmul ar putea ajuta la prevenirea sinuciderilor

Cercetătorii au demonstrat că utilizarea învățării automate ar putea ajuta la depistarea și prevenirea sinuciderii ca parte a practicii standard de îngrijire primară. Într-un studiu care urmează să fie publicat în Jurnalul de Cercetări Psihiatrice, oamenii de știință de la Universitatea Gachon din Coreea de Sud, au utilizat un model bazat pe AI aplicat la 372.000 de persoane.

Kyoung-Sae Na și echipa sa a folosit un algoritm aleatoriu și a măsurat performanța modelului folosind un set de testare separat, care nu a fost inclus în instruire, pentru a vedea acuratețea. Modelul a avut o acuratețe de 78,8% la un an de urmărire. Acesta a fost extrem de precis în identificarea non-sinuciderilor, marcând o valoare predictivă negativă de 0,999% pentru ambele durate de urmărire.

În cercetarea lor, autorii coreeni citează un studiu anterior care a analizat mai mult de 800.000 de indivizi pe o perioadă de 10 ani, dar care a avut o precizie slabă. „Deoarece sinuciderea apare ca o interacțiune complexă a diferiților factori, cum ar fi variabilele demografice, biologice și psihosociale și bolile mentale, este necesar să se proiecteze un model predictiv care să includă aceste variabile”, au precizat cercetătorii.

Problemele de sănătate mintală, accentuate de Covid-19

Coreea de Sud are una dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume, așa că Na și colaboratorii săi sugerează că includerea unor date predictive de sinucidere care pot fi obținute din rapoartele de control este decisivă în obținerea unui model predictiv care ar putea, „pe de o parte, să permită screeningul suplimentar al subiecților la o scară mai precisă și, pe de altă parte, să pună bazele pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de intervenție la acești subiecți ”.

Două treimi dintre persoanele care mor prin sinucidere în SUA au căutat servicii de sănătate mintală în anul precedent decesului și doar 30% au o evidență a spitalizării psihiatrice sau a vizitelor de urgență.

„Într-un astfel de mediu socio-cultural, ar fi mai eficient să ne concentrăm asupra grupurilor cu risc ridicat, a persoanelor cu boli mintale sau cu antecedente de tentative de sinucidere”, au precizat Na și colegii săi, potrivit Al in Healthcare.com.

Problemele de sănătate mintală s-au accentuat în perioada pandemiei de COVID-19. Potrivit unui studiu recent, numărul persoanelor cu anxietate s-a triplat în această perioadă, iar numărul celor cu depresie a crescut de patru ori.

,Având în vedere că între 40.000 și 50.000 de americani mor prin sinucidere în fiecare an și că aproape jumătate din cei chestionați au raportat gânduri de sinucidere sau auto-vătămare facem un apel către decidenți de a acționa acum pentru a preveni acest lucru. Cifrele obținute din screeningul din luna mai sunt fără precedent și sugerează o epidemie de sănătate mintală”, a precizat Paul Gionfriddo, președintele MHA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 3 / Galerie foto: Universitatea II Craiova ...

Universitatea II Craiova a înregistrat vineri o...

ȘTIRI GdS

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir şi-l bagă în farmacii

Rusia a autorizat medicamentul antiviral Coronavir, produs de compania R-Pharm şi destinat tratării formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a anunţat astăzi...

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...