4 C
Craiova
joi, 21 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Sinucideri prezise pe baza inteligenţei artificiale

Sinucideri prezise pe baza inteligenţei artificiale

Un algoritm care are la bază Inteligența artificială (AI) poate prezice sinuciderile într-o populație generală, obținând o precizie bună prin includerea informațiilor din bazele de date vizavi de controalele de sănătate de rutină. În opinia cercetătorilor, un astfel de instrument este deosebit de util în regiunile lumii în care bolile mintale sunt puternic stigmatizate, iar asistența medicală mentală este astfel evitată asiduu, informează 360medical.ro.

Algoritmul ar putea ajuta la prevenirea sinuciderilor

Cercetătorii au demonstrat că utilizarea învățării automate ar putea ajuta la depistarea și prevenirea sinuciderii ca parte a practicii standard de îngrijire primară. Într-un studiu care urmează să fie publicat în Jurnalul de Cercetări Psihiatrice, oamenii de știință de la Universitatea Gachon din Coreea de Sud, au utilizat un model bazat pe AI aplicat la 372.000 de persoane.

Kyoung-Sae Na și echipa sa a folosit un algoritm aleatoriu și a măsurat performanța modelului folosind un set de testare separat, care nu a fost inclus în instruire, pentru a vedea acuratețea. Modelul a avut o acuratețe de 78,8% la un an de urmărire. Acesta a fost extrem de precis în identificarea non-sinuciderilor, marcând o valoare predictivă negativă de 0,999% pentru ambele durate de urmărire.

În cercetarea lor, autorii coreeni citează un studiu anterior care a analizat mai mult de 800.000 de indivizi pe o perioadă de 10 ani, dar care a avut o precizie slabă. „Deoarece sinuciderea apare ca o interacțiune complexă a diferiților factori, cum ar fi variabilele demografice, biologice și psihosociale și bolile mentale, este necesar să se proiecteze un model predictiv care să includă aceste variabile”, au precizat cercetătorii.

Problemele de sănătate mintală, accentuate de Covid-19

Coreea de Sud are una dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume, așa că Na și colaboratorii săi sugerează că includerea unor date predictive de sinucidere care pot fi obținute din rapoartele de control este decisivă în obținerea unui model predictiv care ar putea, „pe de o parte, să permită screeningul suplimentar al subiecților la o scară mai precisă și, pe de altă parte, să pună bazele pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de intervenție la acești subiecți ”.

Două treimi dintre persoanele care mor prin sinucidere în SUA au căutat servicii de sănătate mintală în anul precedent decesului și doar 30% au o evidență a spitalizării psihiatrice sau a vizitelor de urgență.

„Într-un astfel de mediu socio-cultural, ar fi mai eficient să ne concentrăm asupra grupurilor cu risc ridicat, a persoanelor cu boli mintale sau cu antecedente de tentative de sinucidere”, au precizat Na și colegii săi, potrivit Al in Healthcare.com.

Problemele de sănătate mintală s-au accentuat în perioada pandemiei de COVID-19. Potrivit unui studiu recent, numărul persoanelor cu anxietate s-a triplat în această perioadă, iar numărul celor cu depresie a crescut de patru ori.

,Având în vedere că între 40.000 și 50.000 de americani mor prin sinucidere în fiecare an și că aproape jumătate din cei chestionați au raportat gânduri de sinucidere sau auto-vătămare facem un apel către decidenți de a acționa acum pentru a preveni acest lucru. Cifrele obținute din screeningul din luna mai sunt fără precedent și sugerează o epidemie de sănătate mintală”, a precizat Paul Gionfriddo, președintele MHA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Andrei Baciu: România, peste media europeană în ceea ce...

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat joi că România este peste media europeană ca performanţă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19,...

Persoanele vaccinate anti-COVID sunt protejate împotriva noilor tulpini ale...

Noile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN. Două echipe de cercetători...

Chirurgul plastician Cristian Gheorghe, despre frumusețea dintr-o injecție: De...

Procedurile de reîntinerire precum injectarea de toxină botulinică sau acid hialuronic au devenit din ce în ce mai populare în ultima decadă. Multe persoane...

La SJU Craiova a început administrarea rapelului anti Covid

La Spitalul Județean de Urgență din Craiova a început administrarea celei de a doua doze de vaccin (rapel) pentru angajații care s-au înscris la...

Voiculescu: Procesul de vaccinare anti-COVID se va îmbunătăţi

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat astăzi că România, prin apartenenţa la Uniunea Europeană, are acces la vaccin anti-COVID între primele ţări din lume,...

Particulele emise în timpul vorbirii răspândesc coronavirusul mai repede...

Micii aerosoli emiși atunci când vorbim rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari rezultate dintr-o tuse, au arătat unele cercetări, potrivit The...