8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrunele, miracole pentru sănătate

Prunele, miracole pentru sănătate

Prunele sunt fructele cu un conținut ridicat de vitamine și minerale care aduc multiple beneficii sănătății. Consumate în stare proaspătă sau în diverse rețete sănătoase, prunele sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice și biliare, dar și pentru a regla tranzitul intestinal.

Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic. Aceştia au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.

Au şi proprietăţi energizante

Prunele au şi proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. În plus, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzaţia de stres. De asemenea, sunt un aliat de încredere al majorităţii funcţiilor intestinale.

Sunt bogate în carbohidrați buni

Prunele sunt printre puținele fructe recomandate în diete, atunci când este interzis consumul de carbohidrați. Sunt recomandate prunele proaspete și nu prunele uscate, deoarece acestea din urmă stimulează pancreasul să secrete insulină și cresc glicemia.

Te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria

Dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria.

Sunt sărace în calorii

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt recomandate dacă eşti la dietă. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

Nu conţin grăsimi saturate care pot creşte riscul atacului de cord

Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

O sursă bună de vitamina C

Sunt o sursă bună de vitamina C. Fiecare prună conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.

Ţin sub control tensiunea arterială

O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu. Acest mineral ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei

Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C. Aceasta intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive. Joacă astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei

Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei. O porţie de prune la două -trei zile, de preferabil după-amiaza, este recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu. Acestea au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

Prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei

Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.
Atenţie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide. În schimb, se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

De ce trebuie să ţinem seama când consumăm prune

Prunele trebuie să fie cărnoase, strălucitoare, fără ciuperci, relativ moi și cu brumă albă pe ele.
Perioada de prospețime se prelungește prin păstrarea la frigider, în recipiente etanș, unde rezistă până la 6 luni.
Prunele foarte uscate se înmoaie în apă fierbinte, câteva minute.
Dacă se pun la copt, se țin în apă sau suc înainte, iar timpul de coacere va fi mai scurt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS