22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCovid Oltenia: Trend ascendent în Dolj, dar cazuri în scădere?

Covid Oltenia: Trend ascendent în Dolj, dar cazuri în scădere?

Doar în nouă judeţe din România epidemia de coronavirus s-a aflat pe un trend ascendent săptămâna trecută, conform raportului săptămânal de supraveghere al epidemiei Covid-19 elaborat de Centrul Naţional de Control şi Supraveghere al Bolilor Transmisibile (CNCSBT). Printre acestea, se numără şi un judeţ din Oltenia: Doljul. Însă, confruntând datele cu cifrele din săptămâna anterioară, se observă, de fapt, că numărul cazurilor depistate în decursul celor 7 zile analizate este, de fapt, mai mic decât în perioada analizată anterior.

Rata incidenţei, stabilizată în Oltenia

Rata incidenţei aparente a cazurilor Covid la 100.000 locuitori s-a stabilizat, în perioada 17-23 august, la nivelul de 50-100 cazuri în toate judeţele din Oltenia. Niciunul dintre judeţe nu se mai află în zona de peste 100 cazuri, deşi, la un anumit moment, atât Gorjul, cât şi Vâlcea şi Mehedinţiul au atins acest prag. Mai mult, în Gorj şi Mehedinţi, epidemia cunoaşte o evoluţie în scădere. Olt şi Vâlcea se află pe un trend stabil.
Curios este cazul Doljului.

Acesta apare în raportul CNCSBT printre cele 9 judeţe care se află pe un trend ascendent faţă de săptămâna anterioară. Este inexplicabilă încadrarea în această categorie, în condiţiile în care cifrele arată clar o scădere a numărului de cazuri înregistrate săptămânal, dar şi o scădere a numărului de decese. Astfel, în săptămâna analizată anterior, 10-16 august, Doljul înregistrează 270 de cazuri, conform CNCSBT. Conform numărătorii GdS, bazată pe raportarea zilnică transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, ar fi, de fapt, 267 cazuri.

Chiar şi aşa, în săptămâna 17-23 august, în Dolj sunt raportate, conform CNCSBT, 267 cazuri (265, conform numărătorii GdS). Indiferent pe care dintre date ne bazăm, pe cele din raportul săptămânal sau pe cele adunate din raportările zilnice, comparaţia dintre cele două perioade arată o scădere, chiar dacă foarte mică, a numărului de cazuri. Aşadar, Doljul este, dacă nu în scădere, cel puţin stabil.

A atins Doljul vârful?

Un semnal pozitiv este scăderea numărului zilnic de infectări, exceptând ziua de 19 august, când a fost raportat un vârf al infectărilor: 91 de cazuri depistate în 24 de ore. Acesta a fost, însă, momentul depistării focarului Covid de la centrul de îngrijire din Filiaşi.

Mai mult, privind datele din prima jumătate a acestei săptămâni, se observă că numărul de cazuri a scăzut sub 30. Au fost 26 de cazuri raportate luni, 24 august. Marţi, numai 4 cazuri, iar miercuri – 25.
1546 cazuri au fost confirmate în total în Dolj până miercuri, 26 august. 1029 de persoane s-au vindecat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS