9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObezitatea crește riscul decesului din cauza COVID-19 cu aproape 50%

Obezitatea crește riscul decesului din cauza COVID-19 cu aproape 50%

Obezitatea crește cu aproape 50% riscul de a deceda din cauza COVID-19. Aceasta ar putea face vaccinurile împotriva bolii mai puțin eficace, potrivit unui studiu efectuat la scară largă folosind date disponibile la nivel global, transmite The Guardian.

Riscul reprezentat de coronavirus pentru persoanele care suferă de obezitate este mai mare decât se credea anterior, avertizează cercetările efectuate de experți medicali din întreaga lume. Este așteptat ca noul studiu, realizat pentru Banca Mondială, să crească presiunea asupra guvernelor de a aborda această problemă.

Studiul a descoperit că persoanele obeze sunt mai în pericol din toate punctele de vedere

Realizat de cercetătorii de la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill, studiul a descoperit că persoanele obeze cu un indice de masă corporală mai mare de 30 sunt mai în pericol din toate punctele de vedere: riscul de a fi spitalizat cu COVID-19 este mai ridicat cu 113%; de a necesita internarea la terapie intensivă cu 74% și de a deceda din cauza coronavirusului cu 48%.

Riscul de a fi internat în spital cu COVID-19 este dublu în cazul persoanelor obeze

„Este un efect destul de mare pentru mine”, a declarat profesorul Barry Popkin, coordonatorul studiului. Acesta a adăugat că a fost șocat de rezultatele cercetării, subliniind că „riscul de a fi internat în spital cu COVID-19 este dublu în cazul persoanelor obeze“.

Studiul publicat în revista medicală Obesity Reviews este o metaanaliză. A reunit datele obținute de mai multe studii realizate în jurul lumii, inclusiv în Italia, Franța, Regatul Unit, Statele Unite și China.

Persoanele obeze au adesea comorbidități

Persoanele obeze au adesea comorbidități precum boli coronare sau diabet de tip 2. Acestea le plasează într-o categorie de risc mai ridicat în cazul contractării coronavirusului. Obezitatea poate provoca, de asemenea, modificări ale metabolismului precum rezistența la insulină sau inflamații care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

„Toți acești factori pot influența metabolismul celulelor sistemului imunitar. Acestea sunt responsabile de modul în care organismul reacționează la patogeni precum Sars-CoV-2“, afirmă profesoara Melinda Beck, coautoare a studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS