12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateO treime dintre persoanele infectate cu Covid-19 au mințit că nu au simptome

O treime dintre persoanele infectate cu Covid-19 au mințit că nu au simptome

Câţiva cercetători canadieni, care au intervievat 451 de persoane infectate cu Covid-19, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani, au descoperit că o treime din persoanele infectate mint atunci când vine vorba de simptome.

34% dintre persoanele care au avut boala au negat că ar fi avut simptome, iar 55% au recunoscut că au ascuns la un moment dat că de fapt au avut simptome. Un sfert dintre ei n-au spus adevărul cu privire la respectarea regulilor de igienă, potrivit digi24.ro.

Persoanele care nu au vrut să recunoască simptomele s-ar fi temut de presiunea socială

Persoanele care nu au vrut să recunoască simptomele s-ar fi temut de presiunea socială, spun cercetătorii.
„Probabil că alegerea acelor oameni, de a ascunde simptome ale unei boli despre care se știa foarte puțin, a avut de-a face și cu strategia țărilor și a guvernelor de a preîntâmpina răspândirea epidemiei. Şi anume instaurarea acestor cordoane sanitare sau a izolării și carantinei. Oamenii, când vine vorba de trimiterea lor într-un mediu de izolare, sunt foarte sceptici. Preferă să rămână acasă sau să fie îngrijiți în așa fel încât să nu se simtă închiși“, a explicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Să mărturisești că ai simptome poate duce la stigmă socială

A fi asimptomatic este o raritate în orice boală, a explicat Diaconu. Ca să mărturisești că ai simptome poate duce la stigmă socială. De aceea, mulți oameni preferă să tacă și să ascundă ceea ce li se întâmplă. În România, mulți oameni au ascuns inclusiv faptul că fuseseră în zone afectate de coronavirus, pentru a nu fi trimiși în carantină.

Autoritățile ar trebui să schimbe tonul discuțiilor despre coronavirus

De aceea, spune medicul, autoritățile ar trebui să schimbe tonul discuțiilor despre coronavirus.
„Tonul agresiv, rigid nu face decât să arunce în penumbră acei oameni cu care vrem să discutăm“, a explicat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS