11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFlorida va elibera în natură 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic

Florida va elibera în natură 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic

Autorităţile din Florida se pregătesc să elibereze în natură câteva sute de milioane de țânțari modificați genetic, scrie lastampa. Va fi prima dată când se va efectua o operațiune de această amploare. Ea constituie prima fază a unui proiect care din 2021 va fi aplicat și în alte state americane, începând cu Texas.

Proiectul vizează împuţinarea ţântarilor care transmit boli

Vor înțepa la fel, dar măcar nu nu vor fi purtători de boli, de la virusul Zika până la febra Dengue. Este vorba despre un plan care prevede eliberarea a 750 de milioane de țânțari „de laborator“ în arhipelagul Florida Keys. Oamenii de ştiinţă speră că în acest fel vor preveni răspândirea unor boli grave pe care le pot purta aceste insecte.

Proiectul a fost aprobat în luna mai a anului trecut de Agenția pentru Protecția Mediului. Acum, cercetătorii au obținut și aprobarea de stat și federală, precum și pe cea a autorităţilor din comitatul Monroe, unde va începe experimentul.

Intervenția a fost „concepută pentru a testa dacă un țânțar modificat genetic este o alternativă viabilă la insecticide pentru controlul Aedes aegypti”, țânțarul responsabil de răspândirea multor boli. Acesta a dezvoltat în timp o rezistență periculoasă la pesticide.

Experimentele au durat un deceniu

Au fost necesari peste zece ani pentru a ajunge la această ultimă etapă, timp în care au fost testate diverse alte metode de a limita focarele.
Florida Keys Mosquito Control alocă mai mult de un milion de dolari pe an – o zecime din finanțarea sa totală – pentru a lupta împotriva acestui țânțar, dar toate metodele încercate până acum s-au dovedit ineficiente.

Țânțarul mascul modificat genetic, numit OX5034, a fost modificat cu o genă care provoacă moartea descendenților de sex feminin – singura responsabilă pentru infectări – în stadiul larvar, cu mult înainte de a putea răspândi boala.

Ecologiştii neagă eficienţa metodei

Proiectul american încearcă să reproducă succesul experimentului efectuat în Brazilia, care a redus populaţia de ţânţari Aedes aegypti cu 95%.

Dar ecologiștii americani nu sunt de acord cu proiectul și se tem de consecințele pe care le poate avea asupra ecosistemului o astfel de acțiune. Ei susţin că este vorba de o decizie cu „alte scopuri”, care maximizează profiturile companiei producătoare, dar care nu va reuşi să limiteze numărul ţânţarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS