14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratament pentru tuberculoza rezistentă la medicamente

Tratament pentru tuberculoza rezistentă la medicamente

Tratamentul combinat cu bedachilină și delamanid, medicamente aprobate în ultimul deceniu, i-a vindecat pe 85% dintre pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente incluși într-un studiu clinic internațional, între care mulți aveau multiple comorbidități.

Pacienții incluși în studiul clinic a inclus, de altfel, pacienți cu comorbidități, care de obicei nu sunt admiși în astfel de studii.

Noul studiu, prezentat recent în publicația American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, subliniază necesitatea introducerii medicamentelor de nouă generație în tratamentul curent pentru tuberculoză.

Studiul endTB a inclus peste 1.000 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă înrolați în perioada aprilie 2015 – martie 2018. Cercetarea a urmărit pacienții la 6 luni după o perioadă de tratament de 15 luni. Efectul pe termen lung va fi evaluat ulterior.

Pacienții au primit tratament cu bedachilină, cu delamanid sau combinat cu ambele medicamente.

Tratamentul combinat, cel mai eficient

Cele mai bune rezultate s-au obținut la tratamentul combinat: 69% dintre pacienții care au început tratamentul cu forme severe și 89% dintre cei cu forme nesevere ale bolii au avut răspuns timpuriu favorabil la tratament.

Dintre pacienții care aveau coinfecție cu HIV, 73% au răspuns favorabil, față de 73% dintre cei fără coinfecție.

Cu tratamentele actuale, rata de succes la pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente este mult mai scăzută – cu mult sub 50%.

Rezultatele acestui studiu sunt în linie cu rezultatele altor studii în care s-au folosit tratamente combinate cu medicamente din noile generații pentru tuberculoză multidrog rezistentă.

Astfel, tratamentul combinat cu bedachilină, pretomanid și linezolid i-a vindecat pe 90% dintre pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente în doar 6 luni, într-un studiu clinic realizat de cercetători americani ale cărui rezultatr au fost publicate la începutul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS