6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlexandru Rafila: „Vaccinul anti-Covid 19 va veni în tranşe“

Alexandru Rafila: „Vaccinul anti-Covid 19 va veni în tranşe“

Atunci când vaccinul anti COVID-19 va fi pus pe piaţă, România s-a înscris pe lista ţărilor care vor beneficia de acesta. Precomanda noastră este de 10 milioane de doze, cantitate care ne va fi asigurată printr-un mecanism pus la punct de Comisia Europeană.

Profesorul Alexandru Rafila spune că prioritate la vaccinare vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical, dar şi cei care au şi alte boli asociate, potrivit digi24.ro.
„Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză. Cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie“, a precizat profesorul Alexandru Rafila.

„Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri“

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a mai spus că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE: „Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE. Ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri. Acestea sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură. Trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potenţial produs vaccinal. Oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur“.

În lume, în prezent, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a afirmat că un vaccin ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.
La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS