12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfinele, un adevărat concentrat de sănătate pură

Afinele, un adevărat concentrat de sănătate pură

Afinele cresc în pădurile de la munte, de multe ori în locuri inaccesibile şi sunt atât de mici încât trebuie să ai experienţă ca să le poţi culege. Trebuie să ştim că aceste micuţe fructe albastre au foarte multe beneficii pentru sănătate, sunt pline de vitamine, fibre şi antioxidanţi. Toate acestea sunt extrem de utile corpului nostru.

Afinele sunt ideale şi în curele de slăbire, pentru că ajută la revigorarea organismului. Pot fi consumate cu încredere şi de către persoanele care suferă de diabet. Dacă vrei însă să te bucuri de toate beneficiile acestor fructe de munte, trebuie să încerci să le consumi în starea lor proaspătă.

Conţinut crescut de nutrienţi şi fibre

Au un conţinut scăzut de calorii şi crescut de nutrienţi şi fibre (100g afine = 57kcal). Asta le face potrivite pentru a fi consumate cu moderaţie în curele de slăbire. Afinele conțin mai mulți antioxidanți decât orice alte fructe sau legume proaspete. Antioxidanții sunt fundamentali pentru întărirea sistemului imunitar și pentru neutralizarea radicalilor liberi prezenți în corpul nostru și cauzaţi de prezența toxinelor, pesticidelor și fumului.

Reduc efectele bolilor bătrâneții

Afinele sunt cunoscute drept fructele care protejează cu adevărat creierul de stresul oxidativ. De asemenea, reduc efectele bolilor bătrâneții, adică demență și Alzheimer. Datorită flavonoidelor și altor componente cu efecte antioxidante, afinele încetinesc pierderile de memorie și declinul mental care vine odată cu înaintarea în vârstă.

Au puterea de a îmbunătăți vederea

Consumarea în fiecare zi a două căni de fructe proaspete reduce riscul de degenerescență maculară senilă. Aceasta este o boală care este legată de vârstă și cauzează pierderea vederii, mai ales la vârstnici. Afinele au puterea de a îmbunătăți vederea de seară și nocturnă și de a proteja vasele capilare ale ochilor.

Un adevărat aliat pentru persoanele cu hipertensiune

Afinele sunt un adevărat aliat pentru persoanele cu hipertensiune. Dacă consumi 1 kg de afine în fiecare săptămână vei reduce riscul de infarct. Acest lucru este posibil datorită compuşilor care ajută la dilatarea arterelor, împiedicând formarea plăcilor de aterom.

Impact benefic asupra regularizării zahărului în sânge

Pentru că sunt alimente cu indice glicemic scăzut, la care nutrienții se absorb lent datorită fibrelor, afinele au un impact benefic asupra regularizării zahărului în sânge. Acest lucru este benefic mai ales pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu diabet.

Combat creșterea celulelor tumorale

Afinele conțin o componentă numită antocianină (aparține familiei flavonoidelor), responsabilă de culoarea lor albastră. Aceasta combate creșterea celulelor tumorale, prevenind diferite forme de cancer.

Protejează de infecţii urinare

Afinele conţin tanini ce inhibă ataşarea bacteriilor de pereţii tractului urinar, protejând astfel de infecţii urinare. Dacă aveți cistită, mâncați afine în fiecare zi și asta vă va ajuta.

Ajută la reducerea grăsimii abdominale

Polifenolii conţinuţi de afine ajută la reducerea grăsimii abdominale și diminuează factorii de risc cauzaţi de sindromul metabolic. Afinele conțin puține calorii. De aceea, pot fi folosite ca gustare și când ești la dietă.

Au un rol important la nivelul oaselor

Datorită conținutului mare de magneziu, afinele au un rol important la nivelul oaselor, mai ales în perioada de creștere. De aceea, e important să-i obișnuim pe copii să mănânce aceste fructe frecvent.

Pot da vitalitate pielii

Afinele pot da și vitalitate pielii. Iată o rețetă pentru o mască naturală: amestecați 2 lingurițe cu piure de afine, 2 cești mici cu zahăr brun și 3 linguri cu suc de lămâie. Antioxidanții din afine vor înmuia pielea, sucul de lămâie o luminează, iar zahărul joacă rolul de exfoliant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS