16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePostura incorectă: consecințe asupra sănătății

Postura incorectă: consecințe asupra sănătății

Durerile de spate apar, de multe ori, și din cauza poziției incorecte. Postura incorectă nu are legătură doar cu aspectul inestetic al corpului, ci și cu anumite probleme de sănătate. Dacă postura nu este corectă, corpul riscă să nu funcționeze corespunzător.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că multe persoane petrec în medie două ore pe zi aplecate asupra telefoanelor mobile sau a tabletelor. Această poziție vicioasă afectează curbura corectă a coloanei și duce la apariția complicațiilor. Capul unui adult cântărește între 4 și 5 kg în medie. În mod normal, când o persoană stă dreaptă, aceste 4-5 kg reprezintă greutatea pe care o suportă coloana.

Înclinarea capului înainte aduce o greutate în plus resimțită la nivelul coloanei

Ultimele studii au demonstrat că înclinarea capului înainte aduce, în funcție de unghiul de înclinare, o greutate în plus resimțită la nivelul coloanei: unghiul de 15 de grade reprezintă aproximativ 12 kg; unghiul de 30 de grade reprezintă aproximativ 18 kg; unghiul de 45 de grade reprezintă aproximativ 22 kg; unghiul de 60 de grade reprezintă aproximativ 27 kg.

Musculatura spinală și ligamentele, afectate de înclinarea capului pentru a privi în telefon

Din ce în ce mai mulți tineri se plâng de dureri de spate. Să fie o întâmplare sau are un rol important și statul cu telefonul în mână? Nu este de mirare că medicii se confruntă cu foarte multe probleme legate de coloana vertebrală. Multiplele simptome care pot fi cauzate de poziția vicioasă apărută atât ca urmare a tastatului la telefon, cât și de ținutul mobilului la ureche cu orele se caracterizează și prin apariția durerii de spate. Această durere poate fi localizată la orice nivel și poate avea caracter atât mecanic, cât și inflamator. Musculatura spinală și ligamentele sunt și ele afectate de înclinarea capului pentru a privi în telefon, astfel durerea fiind și mai supărătoare. Pe lângă durere, mai pot apărea amorțeli la nivelul mâinilor și amețeală.

Trebuie să adoptați o poziție corectă

Pentru împătimiții telefoanelor de ultimă generație există totuși soluții: adoptarea poziției corecte. Urechile trebuie aliniate cu umerii, omoplaţii trași în spate și coloana dreaptă, într-o poziție neutră.
Telefonul trebuie să fie în fața ochilor, fără să se realizeze curbarea coloanei (aplecatul capului). De obicei, această schimbare va fi dificilă, ca orice renunțare la un obicei greșit.

Dacă aveți o postură incorectă, cereți ajutor specializat

Este important să identificați dacă aveți o postură incorectă și să cereți ajutor specializat, dacă este cazul. Fizioterapia, kinetoterapia, înotul, yoga, pilates și alte forme de sport pot îmbunătăți semnificativ poziția corpului.

Postura greșită poate avea un impact negativ asupra calității somnului

Postura greșită poate avea un impact negativ asupra calității somnului. Dacă sistemul muscular nu este aliniat corespunzător, atunci nu va fi capabil să se relaxeze complet.

Poate apărea și durerea de picioare

Alinierea greșită a posturii poate afecta și picioarele, la un moment dat. Aceasta poate determina apariția durerii la nivelul membrelor inferioare și vă poate împiedica să purtați anumite tipuri de încălțăminte. De aceea, este important să fiți atent la întreaga postură a corpului.

Puteţi să vă simțiți mai obosit

Postura incorectă va poate face, de asemenea, să va simțiți mai obosit, în special după ce faceți sport. Unii mușchi vor fi suprasolicitați dacă nu aveți o postura corectă, iar oboseala se va instala rapid și intens.

Coloana lombară are de suferit

Cele mai multe persoane cred că, din cauza unei posturi greșite, pot apărea doar durerile de spate la nivel cervical sau toracal. Însă, de cele mai multe ori, și coloana lombară are de suferit.

Postura greșită poate duce la constipație

Postura incorectă alterează și funcționarea organelor interne. Acest lucru are un efect surprinzător asupra mișcărilor bolului alimentar de la nivelul intestinelor. Postura greșită încetinește aceste mișcări și poate duce la constipație.

Poate creşte hipertensiunea arterială

Dacă aveți o poziție incorectă atunci când stați pe scaun și apoi când stați în picioare, consecințele se pot răsfrânge și asupra tensiunii arteriale. Aceasta poate crește, în special din cauza receptorilor de la nivelul gâtului, care intervin în reglarea tensiunii arteriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS