6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum combinăm corect alimentele

Cum combinăm corect alimentele

Deși pare foarte simplu să mâncăm corect, peste 90% dintre noi facem încă o greșeală fundamentală cu privire la modul în care ne alimentăm: nu acordăm atenție regulilor de combinare corectă a alimentelor.

Din această cauză, pentru o funcționare normală și echilibrată, ar trebui să oferim o atenție deosebită combinării corecte a alimentelor, în special în cazul în care consumăm hrană gătită.

Dar cum se combină corect alimentele?

În niciun caz așa cum am fost cu toții învățați să o facem. O masă cu carne și cartofi (probabil cea mai frecventă combinație), cu desert și, eventual, cu fructe la final și apă sau altă băutură pe tot parcursul ei este o adevărată tragedie pentru organismul nostru.

Proteinele și carbohidrații nu se combină niciodată

• În primul rând, anumite surse de proteine și carbohidrații nu se combină niciodată. De exemplu, carnea, peștele, lactatele și ouăle nu se combină niciodată cu pâine, paste, cartofi și alte amidonoase și, mare atenție, nici între ele. Așadar, chiar dacă fac parte din aceeași categorie, fiind surse diferite de proteină, cu proprietăți diferite, nu se combină niciodată la aceeași masă carnea cu peștele sau peștele cu lactate etc.
• Leguminoasele sunt, ele în sine, o combinăție între proteine și carbohidrați, cei doi macronutrienţi despre care tocmai am amintit că nu se combină niciodată, fiind, astfel, în mod ideal indicat ca acestea să fie consumate cu moderație și să nu se combine niciodată cu altceva în afară de legume.

Nucile și semințele

• Nucile și semințele sunt, la rândul lor, alimente care nu se combină decât cu legume sau cu leguminoase.

Lactate și fructe

• Surprinzător sau nu, lactatele au toleranță zero aproape cu toate categoriile de alimente, în afară de pâine și dovleac, unde există o asociere medie. De asemenea, fructele, care au timpul cel mai scurt de digestie și care produc cel mai rapid nutrienții necesari celulelor nu se combină cu nimic altceva și, în plus, nu se consumă atunci când în stomac există încă alimente nedigerate.

Despre fructe mai trebuie să știm câteva lucruri: acestea se împart, în funcție de concentrația de fructoză pe care o conțin, în trei categorii: fructe dulci (banane, curmale, smochine, soiuri de struguri dulci, papaya, kaki), fructe subacide (mere, cireșe, vișine, afine, piersici, nectarine, mango, pere, prune, soiuri de struguri mai acrişori, dude, zmeură, mure) și fructe acide (lămâi, limes, portocale, mandarine, clementine, grapefruit, ananas, rodii, kiwi, merișoare, fructul pasiunii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS