13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTerapie nouă pentru cancer pulmonar, decontată prin PN Oncologie

Terapie nouă pentru cancer pulmonar, decontată prin PN Oncologie

O nouă terapie țintită a devenit disponibilă pentru pacienții cu o formă rară de cancer pulmonar începând cu luna iunie. Medicamentul este compensat integral prin intermediul Programului Național de Oncologie.

O şansă în plus pentru pacienţi

Pacienții din România care suferă de o formă mai rar întâlnită de cancer, cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic), au acum acces la tratament cu o terapie țintită.
Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic). Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, ceea ce accelerează creşterea celulelor tumorale.

Pentru majoritatea pacienţilor trataţi cu standardul de tratament curent, boala progresează după un an şi aproximativ 60% dintre aceştia vor dezvolta metastaze la nivelul sistemului nervos central.

Forma tratată afectează pacienţi atipici, nefumători

Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această formă au vârsta sub 50 de ani. Ceea ce este notabil în apariţia acestei afecţiuni oncologice e că 70% dintre pacienţi nu sunt fumători.

„Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în țara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecțiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariția acestei boli dar a fost raportată o creștere a incidenței cancerului pulmonar non microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale”, a declarat Polixenia Iorga, Medic primar Oncologie Medicală.

Terapia este aprobată în 88 de țări ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia și China. În România, se estimează că aproximativ 136 de pacienți ar suferi de această formă de cancer pulmonar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS