19.1 C
Craiova
marți, 29 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Obezitatea infantilă, alarmantă. Cazuri de steatoză hepatică şi diabet de tip II la copii

Obezitatea infantilă, alarmantă. Cazuri de steatoză hepatică şi diabet de tip II la copii

Rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, în ultimii 40 ani. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatoza hepatică, considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate în momentul de față la copiii cu obezitate, informează 360medical.ro.

Steatoza hepatică la copii

Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru, specialist gastroenterologie pediatrică, a declarat, în cadrul unui interviu acordat 360medical.ro, că „steatoza hepatică este unul din primele semne care apare la copiii cu supraponderalitate. Medicii nu trebuie să aștepte niște valori ale profilului lipidic mult peste normal, complet dezechilibrate, nu trebuie să expună copiii la un risc cardiovascular, trebuie să trateze cât mai din pripă tulburările metabolice“.

În România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Un copil din patru cu vârste între 7-9 ani are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, în țara noastră, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5-19 ani vor suferi de obezitate. În opinia dr. Steluța Boroghină, părinții trebuie să fie atenți când copilul are mai multe nevoi suplimentare, când începe să ceară mai mult de mâncare și momentul în care își schimbă alimentația.

„După ce copiii trec de vârsta de un an și jumătate, când totul se întâmplă corect, mai ales la primul copil, părinții fac totul după carte sau după mijloace de informare, respectă reguli, sunt foarte atenți la ce mănâncă, ulterior sunt foarte încântați de achizițiile neuropsihice și motorii ale copiilor și poate lasă pe planul doi corectitudinea alimentației“.

„Trăim într-un mediu obezogen“

Mai mult, copiii preiau foarte mult din obiceiurile alimentare ale familiei, or dacă acestea sunt predominant nesănătoase pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor mici.

„Trăim într-un mediu obezogen, cu mese destul de dese și obișnuința problematică de a ronțăi continuu, la care cu greu se renunță“, a spus dr. Steluța Boroghină.

Medicul pediatru consideră că mesele copilului la vârsta mică trebuie să fie în număr de cinci (trei principale și două gustări, distanțate între ele), dar după vârsta de 8-10 ani, se poate renunța la gustări, cât timp se asigură în timpul meselor necesarul energetic, caloric și de micro-macronutrienți.

Boli ale adulţilor, tot mai frecvente la copii

Sunt câteva semnale de alarmă pe care e bine să le cunoască părinții și să apeleze la un specialist: atunci când copilul bea mai mult de două-trei pahare de sucuri îndulcite pe zi, când copilul renunță la fructe în favoarea dulciurilor, când consumă frecvent mâncare fast-food.

„Este mult mai simplu să sesizezi când copilul e supraponderal. Poți să-l întorci din drum doar limitându-i și oprindu-l să se mai îngrașe. Ca să ajungă la o obezitate de gradul doi-trei, când sunt foarte multe comorbidități asociate chiar și la vârstă pediatrică, copilul acela nu a fost observat cum trebuie și a fost lăsat să se îngrașe niște ani“, e de părere dr. Steluța Boroghină.

O proastă alimentație și obiceiuri nesănătoase pot duce la obezitate, diabet de tip doi și dislipidemie la copii. În ultima vreme, aceste boli care „aparțineau“ adulților au început să devină tot mai frecvente în rândul copiilor, semnalează medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Amendă pentru cine nu poartă mască pe stradă, la...

Autorităţile oraşului New York vor amenda persoanele...

ȘTIRI GdS

Ministerul Sănătății a distribuit către DSP-uri 70.000 de doze...

Ministerul Sănătății (MS) a finalizat distribuirea către Direcțiile de Sănătate Publică a unei noi tranșe de 70.000 de doze de vaccin antigripal...

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de Covid-19 se confruntă...

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de Covid-19 au declarat că s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea...

OMS: Teste rapide şi ieftine pentru depistarea coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că teste rapide şi ieftine pentru depistarea coronavirusului vor fi disponibile în 133 de ţări.

Reducere 20% pentru testele COVID-19, la GRAL MEDICAL

GRAL MEDICAL oferă promoțional REDUCERE 20% la testul PCR pentru COVID 19 până la sfârșitul lunii Octombrie 2020. Echipa medicală și aparatura performanta...

25 de mii de cutii de Euthyrox ajung în...

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, împreună cu Ministerul Sănătății și asociațiile de pacienți cronici, au reușit să importe din Italia 25 de...

Pierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID?

Rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni arată că simptomul de pierdere a mirosului (anosmie), care se întâlnește adesea în COVID-19,...