17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate3 din 100 de copii sunt afectați de scolioză. Ce este de făcut

3 din 100 de copii sunt afectați de scolioză. Ce este de făcut

Luna iunie este luna de conștientizare a unei afecțiuni îngrijorătoare, care necesită mai multă atenție din partea noastră: scolioza. Un diagnostic ce afectează 3 din 100 de copii și care constă în deviația laterală a coloanei vertebrale, mai ales în regiunea dorsală, din cauza slăbirii ligamentelor vertebrelor sau a îmbolnăvirii vertebrelor. Netratată, poate duce la probleme respiratorii și cardiace.

Aflăm de la fizioterapeutul Doina Bistriceanu ce este și cum se tratează scolioza prin kinetoterapie. Cazurile grave necesită intervenție chirurgicală. Din fericire, sunt vești bune și pe acest plan. Progresele din tehnologie au condus către soluții salvatoare pentru pacienți care, până ieri, erau considerați inoperabili.

Ce este scolioza?

Scolioza este o modificare în lateral, poate fi în S, în C, poate avea mai multe curburi. 80% din cazuri sunt idiopatice, adică au o cauză necunoscută, spune fizioterapeutul Doina Bistriceanu. Există scolioză structurală, care presupune o modificare atât în plan lateral, cât şi anteroposterior, şi scolioza nestructurală, care este doar în plan frontal.
Scolioza este mai frecvent întâlnită la fetiţe decât la băieţi.

Cum se tratează?

Dacă tulburarea e doar la nivel muscular, se recomandă un program de kinetoterapie. Dacă tulburările sunt mai avansate, atunci pacienții sunt îndrumaţi către medicul de reabilitare medicală sau medicul de chirurgie pediatrică. Se stabileşte dacă e nevoie de o radiografie, pentru un diagnostic precis. „Sunt mulţi părinţi care vor să îi facă o radiografie copilului înainte să ajungă la specialist. Nu este bine. Radiografiile făcute pentru tulburările de statică vertebrală trebuie făcute într-un centru de imagistică specializat pentru copii, unde se calculează unghiul Cobb, unde se vede pe un singur film coloana de sus până jos”, precizează Doina Bistriceanu.

Trebuie acordată atenție și psihicului

Fizioterapeutul atrage atenția că diagnosticul poate afecta psihicul și, de aceea, e bine să se ia în calcul și sprijinul unui psihoterapeut: „E dificil de acceptat patologia, în cazul scoliozei. Este foarte important pentru copil să înţeleagă ce se întâmplă şi să fie compliant, să fie prezent în echipă. În profesia asta, ajungi să faci şi psihoterapie. Trebuie să stai de vorbă foarte mult cu copilul. Multe se fac prin joc. Patologia implică nişte costuri mari, efortul este mare şi la nivel psihic, şi resursele de timp necesare sunt mari”, spune Doina Bistriceanu.

Efortul este unul de echipă. E nevoie de implicarea familiei, dar și de un fizioterapeut, de un ortezist, de medicul de reabilitare medicală, chiar şi de psiholog. E nevoie de medicul de nutriţie, pentru că parte din aceşti copii au obezitate. În scolioză, când copilul a crescut cu trei centimetri sau a luat două kilograme în greutate, corsetele se modifică.

Corsetele, la indicația specialistului

În privința corsetului, Doina Bistriceanu atenționează că un corset folosit fără kinetoterapeut poate avea un efect negativ, pentru că musculatura nu mai funcţionează, scade tonusul muscular. „E exact ca atunci când pui o proptă la un gard. Dacă nu tratezi cauza, dacă nu repari gardul, când iei propta, se va prăbuşi. Obligatoriu trebuie folosit în acelaşi timp cu kinetoterapia.”

Progrese importante în tratarea scoliozei

Tratarea scoliozei este unul dintre domeniile în care ea a avansat foarte mult. Cazuri care până de curând erau declarate „imposibile” de către medici, își pot găsi acum rezolvarea cu tehnici moderne.

„Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea întârziate pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”, explică profesorul Ahmet Alanay un chirurg specializat în problemele coloanei vertebrale. Prin folosirea acestor tehnici de ultimă generație, scad și riscurile asociate intervențiilor chirurgicale, precum riscul de paralizie.

Alanay este primul doctor care a aplicat în Europa – imediat după implementarea în SUA – o metodă revoluționară de intervenție chirurgicală în cazul scoliozei numită metoda de conectare (vertebral body tethering, denumirea originală).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS