12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante antivirale care stimulează sistemul imunitar

Plante antivirale care stimulează sistemul imunitar

Vaccinurile, pe lângă faptul că nu sunt eficiente sută la sută, educă sistemul imunitar într-un mod nefiresc și conțin adesea substanțe chimice și conservanți periculoși. Din fericire, există o serie de plante medicinale antivirale puternice care stimulează sistemul imunitar, reduc inflamațiile și combat infecțiile.

Ce este un virus?

Un virus este un agent infecțios mic, care nu se poate reproduce decât în celulele vii ale altor organisme. Ele pot infecta toate tipurile de forme de viață – oameni, animale, plante și microorganisme, inclusiv bacteriile.

Virusurile se găsesc în aproape toate ecosistemele de pe Pământ și sunt cel mai abundent tip de entitate biologică. Ele transportă material genetic, se reproduc și evoluează prin selecție naturală. Le lipsește însă structura celulară, care în general este necesară pentru a fi considerată vie.

Ce sunt plantele antivirale?

Plantele antivirale inhibă dezvoltarea virusurilor. Ele stimulează sistemul imunitar, ceea ce permite organismului să atace agenți patogeni virali. Acest lucru poate fi mai bun decât atacarea agenților patogeni specifici, pe care medicamentele antivirale sunt proiectate să le facă, deoarece agenții patogeni suferă mutații în timp și devin mai puțin susceptibili la tratament.

Nu numai că plantele cu proprietăți antivirale combat infecțiile virale, stimulează sistemul imunitar și funcționează ca remedii naturale împotriva gripei, dar au o serie de alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi suportul cardiovascular, digestiv și antiinflamator.

Iată câteva dintre cele mai bune plante antivirale:

Echinaceea

Echinaceea a devenit una dintre cele mai vândute plante medicinale din toate timpurile. Utilizarea regulată este benefică pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea generală. Există dovezi că substanțele fitochimice din echinaceea au capacitatea de a reduce infecțiile cu virusuri și tumorile. 

Alte beneficii includ capacitatea de a atenua durererile, de a reduce inflamația, de a îmbunătăți problemele pielii, de a trata problemele respiratorii superioare și de a îmbunătăți sănătatea mentală.

Socul

Socul are puternice proprietăți antivirale care stimulează imunitatea. Mai multe studii medicale au concluzionat că socul poate ajuta la scurtarea duratei simptomelor de răceală. Există, de asemenea, cercetări care indică faptul că extractul de soc administrat zilnic funcționează pentru a îmbunătăți simptomele gripei.

Socul este bogat în compuși antioxidanți și antiinflamatorii. De asemenea, conține anumiți compuși imunostimulanți precum antocianidinele, care funcționează în mod eficient pentru combaterea gripei și a virozelor respiratorii.

Usturoiul

Experimentele medicale au arătat că unii compușii chimici specifici găsiți în usturoi ucid nenumărate microorganisme responsabile pentru unele dintre cele mai frecvente infecții, inclusiv gripa, tuberculoza, pneumonia, tusea și herpesul.
Nu numai că usturoiul este una dintre cele mai bune plante antivirale, dar proprietățile sale ajută și la tratarea infecțiilor oculare și funcționează ca un remediu natural pentru infecția urechilor.

Pentru a face o infuzie de ulei de usturoi acasă, zdrobiți cățeii de usturoi și adăugați-i într-un ulei de bază (precum uleiul de măsline). Lăsați amestecul să stea aproximativ cinci ore, apoi strecurați bucățile de usturoi și păstrați uleiul într-un borcan închis ermetic. Această infuzie poate fi folosită ca remediu antiviral.

De asemenea, puteți înghiți zilnic câte un cățel de usturoi crud; poate fi necesar să îl tăiați în jumătate dacă este prea mare. Mușcați o dată pentru a elibera alicina (substanța activă din usturoi), apoi înghițiți cățelul de usturoi cu apă, ca pe o pastilă.

Rădăcina de lemn-dulce

Rădăcina de lemn-dulce este un aliat important pentru prevenirii unor boli precum gripa, hepatita C și HIV. Revista Chineză de Virologie a publicat recent o recenzie care confirmă activitatea antivirală a rădăcinii de lemn-dulce datorită conținutului său de triterpenoide. Iată alte beneficii: ameliorează durerile în gât, este un remediu natural pentru tuse, protejează împotriva simptomelor neplăcute ale gripei, reduce oboseala suprarenală, este un bun remediu analgezic (combate durerile).

Frunzele de măslin

Frunzele de măslin au proprietăți antivirale, care le oferă capacitatea de a trata virusurile comune și periculoase, inclusiv simptomele de candida, meningită, pneumonie, sindrom de oboseală cronică, hepatită B, malarie, gonoree și tuberculoză.

Cercetările au arătat că extractul din frunze de măslin luptă eficient împotriva unui număr de microbi care provoacă boli, inclusiv unele virusuri care provoacă gripa și alte infecții respiratorii. Compușii puternici care se găsesc în frunzele de măslin distrug organismele invadatoare și nu permit replicarea virusurilor care provoacă o infecție.

Tratamentul cu extract de frunze de măsline a inversat multe modificări asociate infecției cu HIV-1, conform unui studiu realizat la Școala de Medicină a Universității din New York.

Oregano

Oregano este un puternic agent antiviral. Beneficiile uleiului de oregano sunt superioare unor antibiotice, fără a avea efecte secundare dăunătoare. Asta se datorează celor doi compuși puternici, carvacrol și timol, care au proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Carvacrolul este cel care inversează infecțiile virale, precum și alergiile, tumorile, paraziții și inflamațiile cauzatoare de boli.

Salvia

Salvia este un ingredient esențial în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică. Se consideră că ajută la combaterea infecțiilor și amelioreaza o serie de afecțiuni. Cercetările ilustrează faptul că salvia are efecte antivirale, antioxidante și antiinflamatorii. Unul dintre cele mai bune moduri de a folosi salvia este consumând ceai de salvie care are proprietăți liniștitoare și vindecătoare.

Utilizare

Plantele cu proprietăți antivirale se pot folosi sub forma de infuzii, macerate, uleiuri infuzate și uleiuri esențiale.

Riscuri și efecte secundare

Dacă utilizați infuzii din plante medicinale sau uleiuri esențiale, nu uitați că sunt extrem de puternice și nu trebuie luate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă utilizați aceste remedii naturiste pentru proprietățile lor antivirale, nu le consumați mai mult de două săptămâni. Este important să luați o pauză între doze lungi.

Dacă sunteți însărcinată, aveți grijă la utilizarea uleiurilor esențiale și adresați-vă unui medic înainte. De asemenea, unele dintre aceste plante medicinale antivirale interacționează cu anumite medicamente de sinteză, deci informați-vă înainte de a începe să consumați extractul sau uleiul esențial respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS