8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCafeaua - beneficii și efecte asupra sănătății

Cafeaua – beneficii și efecte asupra sănătății

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume şi, de cele mai multe ori, este consumată fie pentru conţinutul de cofeină, fie pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. Numeroase studii efectuate de oameni de ştiinţă au arătat că aceasta poate menţine tensiunea arterială în limitele normale şi reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

Potrivit unui studiu publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology, se pare că modalitatea cea mai potrivită de a prepara cafeaua este la filtru, nu la ibric, aşa cum mulţi dintre noi obişnuim să facem zi de zi. În felul acesta cafeaua îşi păstrează antioxidanţii care neutralizează acţiunea radicalilor liberi ce pot cauza stresul oxidativ.
Cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 500.000 de băutori de cafea cu vârsta între 20 şi 79 de ani. Aceştia au fost monitorizaţi pe parcursul a aproximativ 20 de ani, conform csid.ro.

Cafeaua preparată la cafetieră îşi menţine mai bine proprietăţile

Cercetătorii au constatat că persoanele cu vârsta sub 60 de ani care beau între una şi patru ceşti de cafea, în special cafea făcută la filtru, prezentau rate scăzute de boli cardiovasculare şi erau mai longevive. Aceste efecte benefice dispăreau însă pe măsură ce cantitatea de cafea consumată era mai mare. Studiul a mai arătat că, spre deosebire de cafeaua la ibric, cafeaua preparată la cafetieră îşi menţine mai bine proprietăţile.

Câtă cafea e bine să bei într-o zi?

Consumul cafelei este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială şi insomnii. Cât de multă cafea este periculoasă? Nutriţionistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi.
„Sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceaşcă espresso conţine în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creşterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbţia redusă de calciu şi fier“, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Şi cafeaua decofeinizată conţine cafeină

„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată. Aceasta se obţine de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenţi chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Reţineţi că şi cafeaua decofeinizată conţine cafeină, însă mult mai puţină decât o cafea obişnuită”, mai spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Zaţul de cafea are o mulţime de utilizări

Savanţii au descoperit că diterpenele, substanţe organice care favorizează creşterea colesterolului în sânge şi care se găsesc în boabele de cafea, sunt reţinute de filtrul de hârtie din cafetieră. O ceaşcă de cafea nefiltrată ar conţine de 30 de ori mai multe diterpene decât una de cafea la filtru, susţin oamenii de ştiinţă. Astfel se explică efectul benefic observat în rândul persoanelor studiate. Nu uita că şi zaţul de cafea are o mulţime de utilizări, aşa că nu îl arunca la gunoi!

Limitează consumul de cafea la maximum trei ceşti pe zi

De reţinut însă că moderaţia este cuvântul-cheie, indiferent că este vorba despre cafea sau despre un aliment, oricât de sănătos ar fi acesta. Aşadar, limitează consumul de cafea la maximum trei ceşti pe zi. Prepar-o cât mai simplu, fără adaosuri de calorii, cum ar fi zahărul sau frişca.

Cafeaua conţine calorii

În timp ce oferă energie la prima oră a dimineţii, să nu uităm că şi cafeaua conţine calorii, mai ales atunci când o bei cu zahăr, lapte sau alte ingrediente aromate.

Calorii în funcţie de tipul de cafea

Fiind măcinată şi fiartă, în mare parte cafeaua conţine foarte multă apă şi un număr mic de calorii. Există însă numeroase sortimente de cafea. Iată câte calorii conţine fiecare şi cum să faci alegerea potrivită pentru cei 240 ml.

Cafea neagră- 2 calorii
Cafea neagră cu gheaţă- 2 calorii
Espresso- 20 calorii
Cafea cu 15ml de cremă de vanilie- 32 calorii
Cafea cu 15ml de lapte degresat- 7 calorii
Cafea cu 15ml de lapte degresat şi o linguriţă de zahăr- 38 calorii
Latte- 72 calorii
Latte cu arome- 134 calorii
Cappuccino- 46 calorii
Macchiato- 52 calorii
Mocha- 129 calorii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS