10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSolarul și bronzul mortal

Solarul și bronzul mortal

Razele UV emise de către dispozitivele de tip solar cresc considerabil riscul de cancer de piele. Folosirea solarului înainte de vârsta de 30 de ani crește cu 75% riscul de melanom, una din cele mai agresive forme de cancer. Surprinzător este că deși acest risc este unul cunoscut, tot tinerii sunt cel mai frecvent clienții saloanelor de bronzare.

Acest lucru se întâmplă probabil și din cauză că efectele negative nu se observă imediat, putând să treacă şi 20 de ani până se fac simţite simptomele afectării.
Razele UV emise de către dispozitivele de tip solar aparțin lungimii de undă UVA (315-400 nanometri) și UVB (280-315 nanometri). Aceste raze prezintă aceleași caracteristici fizice ca razele solare, dar prezintă un raport diferit de UVA/UVB în funcție de tipul lămpii. Astfel, unele solare iradiază de trei-şase ori mai mult comparativ cu soarele, fiind create pentru a oferi un bronz rapid prin intermediul razelor UV cu niveluri echivalente cu soarele tropical de amiază sau chiar niveluri ce depășesc condițiile ce pot fi create în cadru natural.

Solarul nu asigură un plus de vitamina D

Ideea de mers la solar pentru un plus de vitamina D este greșită deoarece doar radiațiile UVB interacționează cu o proteină din piele pentru a o transforma în vitamina D, iar solarele emit predominant radiații de tip UVA, responsabile cu bronzarea. Oricum, în condițiile climaterice din țara noastră, doza zilnică recomandată de vitamina D se poate obține prin simpla expunerea accidentală la soare a feței și mâinilor, timp de doar câteva minute pe zi.

Faptul că solarele emit în mare parte radiație UVA nu face bronzarea mai sigură decât bronzatul la soare. Lumina UVA este responsabilă de îmbătrânirea prematură a pielii (apariția de riduri, pete și pierderea fermității) și având o lungime de undă mai lungă, poate pătrunde mai profund în piele și de aici riscul de melanom.

Specialiștii: Solarul este cancerigen

Un studiu restrâns, realizat pe 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte de a fi împlinit vârsta de 30 de ani, a constatat că 61 dintre ele au folosit solare de tipul pat de bronzare.

În cazul în care vă gândiți că poate este mai sigur să vă pregătiți pielea pentru expunerea la soare cu ajutorul câtorva ședinte de mers la solar, trebuie să luați în considerare că orice bronz provoacă de fapt o distrugere la nivelul ADN-ului, deci nu poate fi de ajutor. Dacă ținem cont de intensitatea radiațiilor emise de către solar, 20 de minute de expunere într-un pat de bronzare pot fi echivalente cu două ore petrecute pe plajă sub soarele fierbinte de amiază, fără protecție solară.

International Agency for Research on Cancer, o agenție ce conduce și coordonează cercetarea din domeniul cancerului, încadrează dispozitivele de tip solar în categoria cancerigenelor.
Având la dispoziție toate aceste informații, vă rog să luați decizia sănătoasă!

Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS