20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDudele au efect antioxidant pentru organism

Dudele au efect antioxidant pentru organism

Este sezonul dudelor, aşa că nu ignoraţi aceste fructe. Beneficiile lor sunt uimitoare. Fructe aparent banale, care cresc în copacii de la margini de drum, dudele sunt o sursă bogată de proteine vegetale – o raritate în lumea plantelor.

Originare din China, dudele sunt fructele unor specii de arbori din familia Moraceae cu un gust dulce fad și care se cultivă în regiunile cu climat temperat. Culoarea dudelor variază de la alb (Morus alba), cu o aromă mai slabă și până la negru (Morus nigra) care, de altfel, sunt și cele mai dulci.

Efect puternic antioxidant

Dudele conțin fitonutrienți esențiali unui organism sănătos: polifenoli, minerale și vitamine.
Culoarea închisă a acestor fructe se datorează unei substanțe numite antocianină. Antocianina este un pigment cu valențe antioxidante care protejează organismul împotriva afecțiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii. Tot acest pigment este și un colorant natural foarte prețios care poate fi extras din dude și folosit ulterior în scop alimentar în prepararea unor produse sau colorarea mâncărurilor.
Dudele mai conțin resveratol, un alt polifenol cu proprietăți antioxidante – ajută la buna funcționare a sistemului circulator și crește producția oxidului nitric, o substanță ce reglează transmisiile dintre neuroni și ajută la eliberarea anumitor hormoni.

Bogate în minerale

Dudele sunt foarte bogate şi în minerale. Fierul din fructe, spre exemplu, ajută la detoxifierea sângelui, prevenind anemiile şi menţinând sănătatea ficatului. Magneziul împiedică formarea de calculi, participând la absorbţia şi metabolizarea calciului. Dudele mai conţin mangan, un mineral cu efecte benefice asupra memoriei, ce înlătură, de asemenea, starea de oboseală. Potasiul ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac, în timp ce fosforul împreună cu calciul joacă un rol important în sănătatea oaselor, dinţilor şi în producerea de energie.

Dudele sunt o sursă bună de fier, calciu, vitaminele A, C, E și K, vitamine din complexul B, folați și contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin cantitatea mare de fibre pe care o conțin. De asemenea, aceste fructe mici mai conțin carotenoizi, ca luteină și zeaxantină, care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi.

Combat afecţiunile cardiace

Consumul fără restricţii de fructe negre şi albe pe timp de vară ajută la reglarea tensiunii sanguine. În urma unui studiu realizat de cercetătorii ucrainieni, asupra bolnavilor cu miocardiodistrofie şi malformaţie cardiacă, s-a ajuns la concluzia că prin consumul a câte 300-400 g de fructe de dud coapte bine, negre, de patru-cinci ori pe zi, timp de trei săptămâni, se îmbunătăţeşte ritmul bătăilor de inimă, diminuându-se durerile şi sufocarea.

Cum puteţi consuma dudele

Sezonul dudelor negre (cu gustul cel mai puternic) durează din luna iunie/iulie până în august, în vreme ce cele albe și roșii sunt disponibile încă de la sfârșitul primăverii, în funcție de zona cultivării lor.
Dudele se alterează foarte ușor și de aceea este bine să fie consumate într-un interval cât mai scurt de timp. Înainte de consum, este recomandat să fie spălate cu grijă în apă rece, într-un bol, și nu sub un jet puternic de apă.

Atunci când nu sunt consumate ca atare, din dude se pot prepara gemuri, dulcețuri, siropuri. Sunt preferate în tarte, alături de alte fructe de pădure, sau în plăcinte. Sunt un ingredient prețios în înghețate, smoothie-uri sau, în varianta uscată, în prăjituri. Pot fi consumate la micul dejun, alături de un iaurt simplu de casă sau împreună cu cerealele preferate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS