17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaternitatea SJU Craiova, arhiplină. Redeschiderea Filantropia, în ceață

Maternitatea SJU Craiova, arhiplină. Redeschiderea Filantropia, în ceață

Luni, 25 mai, la Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova nu mai era niciun loc liber. Maternitatea Spitalului Județean lucrează la capacitate maximă, în condițiile în care maternitatea Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Valea Vlăicii este închisă.

Maternitatea „Filantropia” s-a mutat la sediul din Sărari și funcționează ca spital suport Covid, oferind asistență medicală doar pacientelor suspecte sau confirmate cu noul coronavirus. Cât timp va mai dura această situație? Deocamdată, nimeni nu pare să știe.

La SJU este supraaglomerat

Dacă maternitatea din „Filantropia“ nu se va deschide curând, iar capacitatea de la SJU va fi depășită, există posibilitatea ca Secția de ginecologie de la Spitalul Județean să se extindă pe alte secții.

La începutul acestei săptămâni, la SJU Craiova secția era plină, menționa fostul manager Teodor Sas. „La ginecologie, secția este plină, chiar supraaglomerată. Vin și din Gorj, de la Târgu Jiu. Este foarte aglomerat. Aseară (luni – n.r.) nu mai era nici măcar un pat liber. Să vedem ce se întâmplă și la „Filantropia“, dacă se va deschide. În ultimă instanță, trebuie extindere pe alte secții, reorganizare în regim de urgență”, preciza acesta.

La Târgu Jiu, o parte a maternității spitalului este în reparații, astfel că secția lucrează la jumătate din capacitate. Astfel se explică și numărul mai mare de paciente din Gorj care ajung să nască, în această perioadă, la Craiova.

Nu există vreun semnal de redeschidere a „Filantropiei“

Managerul Spitalului „Filantropia” spune că nu există, deocamdată, semnale clare privind redeschiderea maternității de la Schmidt. Au loc mai multe discuții, dar nu există vreo decizie în acest sens.

„Noi ne dorim să deschidem cât mai repede, dar totul ține de Direcția de Sănătate Publică. Putem redeschide maternitatea din „Filantropia“ doar dacă se schimbă Ordinul MS nr. 555/2020, modificat prin Ordinul nr. 623, să nu mai fim spital Covid. Acestea sunt discuțiile în momentul de față“, precizează Liviu Radu, managerul „Filantropia”.

Acesta spune că există și limitări în privința personalului medical: „E și o problemă de personal. Acum, că a trecut starea de urgență, medicii detașați din alte localități la noi s-au întors la unitățile lor medicale. Este vorba de doi medici de pe ATI, care nu mai sunt la noi acum. Dincolo de asta, mai este și problema cu funcționarea a două maternități – una Covid, una non Covid. Personalul nostru este același și este foarte greu să organizezi activitatea medicilor astfel încât să le poți oferi opțiunea de a sta acasă în izolare după ce ies din tură de două săptămâni. Nu putem risca nici sănătatea pacienților”, spune Radu.

Pacienții așteaptă

Pacienții „Filantropia” întreabă de redeschiderea secțiilor închise odată cu izbucnirea epidemiei și așteaptă. „Avem mulți pacienți care ne întreabă când redeschidem, nu doar pentru maternitate. Și pentru celelalte secții ne scriu pacienții pe e-mail și ne întreabă. Noi așteptăm. Decizia vine, până la urmă, de la Minister”, adaugă Liviu Radu.

„Într-adevăr, SJU lucrează acum aproape de capacitate maximă la maternitate. Același lucru s-a întâmplat și la „Filantropia“ acum câțiva ani, când am preluat toate nașterile în perioada modernizării”, mai precizează managerul „Filantropia“.

Acesta spune că la maternitatea Covid nu există, momentan, paciente pozitive internate, dar au fost mai multe consultații acordate unor paciente suspecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS