10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate6 cadre de la aceeași secție SJU au Covid-19. O infirmieră nu ar fi purtat halat pentru că „ar fi transpirat și ar fi răcit”

6 cadre de la aceeași secție SJU au Covid-19. O infirmieră nu ar fi purtat halat pentru că „ar fi transpirat și ar fi răcit”

Cinci infirmiere și o asistentă medicală de la Clinica de Chirurgie III a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova au fost depistate cu noul coronavirus. Primul cadru medical confirmat a fost o infirmieră, testul acesteia ieșind pozitiv în urmă cu o săptămână, pe data de 18 mai.

La testarea ulterioară a contacților de serviciu, alte două infirmiere au fost confirmate cu virusul Sars-Cov2. Astăzi, alte trei persoane, două infirmiere și o asistentă medicală din cadrul aceleiași secții, au ieșit pozitive, deși testele de săptămâna trecută ieșiseră negative.
Două dintre infirmiere sunt mamă și fiică.
Niciunul din pacienții sau medicii testați nu a fost confirmat cu infecția.

O infirmieră nu ar fi respectat regulile de protecție

Dr. Stelian Mogoanță, șeful secției, spune că este posibil ca mini-focarul să fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de protecție de către una dintre infirmiere. Se pare că aceasta nu ar fi purtat masca tot timpul, invocând că nu poate respira bine și nici chiar halatul, pentru că ar fi transpirat și ar fi răcit.

„E posibil ca prima infirmieră infectată să fi luat virusul din comunitate. E adevărat că nu au fost testați toți pacienții, dar toate suspiciunile de caz Covid au fost infirmate prin testare. Poate doar dacă a existat un pacient complet asimptomatic care să fi transmis la unul dintre cadre”, spune medicul.

„Medicii și pacienții testați au avut rezultate negative. Doar o asistentă a fost depistată pozitiv. Dacă s-a contaminat tot în secție, e posibil să fi luat virusul și pentru că era pe sectorul de pansamente și a lucrat mai mult cu infirmierele”, adaugă acesta.

O infirmieră nu ar fi purtat mască și halat pentru că nu erau confortabile

Din informații, dr. Mogoanță explică de ce situația pare să fi pornit de la neutilizarea corespunzătoare a echipamentului: „Poate că e o concluzie pripită, dar spre asta indică informațiile. O infirmieră chiar mă acuza că din cauza echipamentului de protecție a transpirat și este o răceală banală și nimic altceva. Se pare că această persoană nu ar fi agreat masca, ar fi purtat-o numai în prezența mea, mi-au spus mai mulți, neoficial. Dacă m-ar fi informat la timp poate că altfel stăteau lucrurile. Masca nu ar fi purtat-o pentru că nu putea să respire, iar cu halatul spunea că ar transpira și răcește”, povestește șeful de secție.

„Problema pare să vină de la această nerespectare a măsurilor de protecție. Deși cred că e cea mai protejată clinică din tot spitalul, am avut la dispoziție cele mai bune echipamente de protecție, numai măști FFP2 în permanență, schimbate regulat, nepurtarea lor aduce aici. Probabil că pacienții nu au contractat infecția și pentru că ei au purtat, de teamă, măștile de protecție”, precizează doctorul.

Turele au fost preluate de alte cadre

Turele au fost preluate de personal care nu a avut contact cu persoanele infectate. „Din câte înțeleg, cel puțin una dintre ele nu a respectat regulile de protecție. Personalul a fost trimis acasă, iar turele se asigură de personal care nu a intrat sub nicio formă în contact cu vreuna dintre infirmierele depistate pozitiv. Dacă va fi nevoie, probabil că vom mai muta personal de pe celelalte secții de chirurgie. Ultimele trei au fost depistate marți, dar două dintre ele aveau test negativ. Însă au fost testate a doua oară și iată, au ieșit pozitive. Toate sunt asimptomatice”, a menționat Teodor Sas, managerul SJU Craiova.

SJU Craiova a făcut până în prezent 870 teste în rândul personalului medical, din sponsorizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS