17.3 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Degetele Covid, un simptom atipic asociat coronavirusului

Degetele Covid, un simptom atipic asociat coronavirusului

Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, atacă de obicei plămânii, însă noi cercetări arată că poate provoca erupții cutanate. Dermatologii care au observat leziuni la nivelul degetelor, asemănătoare degerăturilor, le-au denumit “Degetele Covid”, atrăgând atenția că au descoperit simptome dermatologice la pacienți cu coronavirus.

Simptom întâlnit la tineri

Dr. Raman Madan, dermatolog la Northwell Health Huntington Hospital din New York a constatat că ,,Degetele COVID” de la picioare reprezintă un simptom destul de nou, dar frecvent întâlnit la mulți tineri cu COVID-19.

În mod tradițional, aceste leziuni apar din cauza expunerii la frig pentru o lungă perioadă de timp sau din cauze reumatologice, susțin specialiștii. Dr. Esther Freeman, director al Departamentului de Dermatologie de la Spitalul General Massachusetts din Boston a precizat că leziunile de tip „deget COVID” din fericire dispar, de obicei, singure.

„Una dintre descoperirile surprinzătoare în această epidemie a fost cea legată de leziunile pe care le vedem la degetele de la picioare și de la mâini”, a spus dr. Esther Freeman, potrivit Medicalxpress.com.

Acestea nu sunt cauzate de expunerea la frig, la fel ca degerăturile, ci mai degrabă par a fi o inflamație a sistemului circulator care duce la erupție cutanată.

Dermatologii americani au spus că ,,Degetele COVID” apar și la copii și la adulți, însă nu se știe cât de frecvente sunt. Freeman își propune să realizeze un registru al cazurilor de COVID-19 pentru a vedea cât de frecvente sunt simptomele dermatologice și în special ,,Degetele COVID”. Deocamdată au fost luate în evidență peste 100 de cazuri de acest gen de către Academia Americană de Dermatologie.

Erupție asemănătoare varicelei asociată COVID-19

În timp ce specialiștii americani atrag atenția asupra faptului că mulți pacienți nu au avut alte simptome în afara acestor degete COVID, mai multe rapoarte din Europa scot la iveală cazuri de COVID-19 în care apar erupții cutanate și alte manifestări dermatologice în diferite zone ale corpului.

Dermatologii din Spania au descris la pacienții cu COVID prezența unor leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor la 19% din cazuri, apariția unor pete de culoare roz sau alb, care seamănă cu înțepătura de urzică pe corp și pe palme în 19% din cazuri, precum și maculopapule în 47% din cazuri.

,,Dermatologii ar trebui să fie conștienți de faptul că pacienții care prezintă acest tip de erupții cutanate, pe lângă tuse și febră, ar putea beneficia de testarea COVID-19″, a declarat dr. Borja Diaz-Guimaraens, de la departamentul de dermatologie, Ramon y Cajal Spitalul universitar din Madrid, Spania.

Luna trecută, 400 de dermatologi francezi au sesizat la pacienții urticarie, erupții roșii ale pielii și leziuni asemănătoare degerăturilor la pacienți cu COVID-19, iar câțiva medici italienii remarcau o erupție asemănătoare varicelei asociată COVID-19.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Hermannstadt și CFR Cluj, victorioase în...

FC Hermannstadt a învins cu scorul de...

ȘTIRI GdS

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir şi-l bagă în farmacii

Rusia a autorizat medicamentul antiviral Coronavir, produs de compania R-Pharm şi destinat tratării formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a anunţat astăzi...

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...