9.4 C
Craiova
vineri, 24 septembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateConsultațiile medicale prin telefon și eliberarea de rețete online, menținute și după 15 mai

Consultațiile medicale prin telefon și eliberarea de rețete online, menținute și după 15 mai

Posibilitatea ca pacienții să fie consultați prin telefon sau online, acolo unde prezența în cabinetul medicului nu este neapărat necesară, iar rețetele medicale să poată fi trimise pe mail sau prin alte mijloace electronice, reglementată pe perioada stării de urgență, va fi prelungită după 15 mai, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Măsura este în vigoare din data de 30 martie și a fost instituită prin Hotărâre de Guvern, în urma unui proiect elaborat de CNAS.
Măsura este una vitală în această perioadă pentru bolnavii cronici – cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. și care sunt cei mai expuși la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecției cu coronavirus și la deces.

Medicii nu puteau elibera rețete online

Medicii de familie și medicii specialiști au explicat, pentru HotNews.ro, că în lipsa acestei modificări, legislația nu le permitea să elibereze rețete online, nici să își consulte pacienții la distanță, online sau prin telefon, din cauză că nu își puteau deconta aceste servicii – nu puteau fi plătiți pentru ele, iar rețetele pacienților nu puteau fi decontate/compensate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță astăzi că această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare, iar CNAS promite că va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare.

„O mare parte din măsurile de protecție instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanțe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienți, vor fi menținute și în perioada următoare. Scopul menținerii acestora este limitarea răspândirii infecției cu virus SARS-COV-2 în rândul populației care accesează servicii medicale”, arată reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cum vor fi stabilite reglementările necesare privind modul de acordare a serviciilor medicale:

În urma consultărilor cu specialiștii din domeniul sănătății vor fi stabilite reglementările necesare privind modul de acordare a serviciilor medicale, care vor face obiectul unui proiect de act normativ ce va fi supus aprobării Executivului, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Limitarea raspândirii noului coronavirus și accesul în siguranță la servicii medicale vor rămâne prioritare în sistemul de sănătate. Pe perioada stării de urgență, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis recomandarea ca, atunci când apare o problemă de sănătate, pacientul să se adreseze mai întâi telefonic medicului de familie, urmând ca acesta să decida, dupa caz, daca îi acordă o consultație la distanță, îl cheamă la cabinet pentru o consultație clasică sau îl direcționează către un medic specialist. Această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare, când CNAS va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare”, arată reprezentanții CNAS.

„O parte din restricțiile instituite prin Ordonanțele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, a declarat președintele CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cupa României / „U“ Craiova – CFR Cluj, scor...

Universitatea Craiova s-a impus în 16-imile de finală în...

ȘTIRI GdS